Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

BLOG: Kunst bekent kleur

Kunst. Het geeft inspiratie, brengt emoties teweeg, kan mensen verbinden, laten discussiëren, geeft stof tot nadenken, kan troost bieden en is mooi om naar te kijken. Net als muziek of de natuur is kunst een ‘ervaring’ die inwerkt op je gesteldheid en psyche. Kunst doet iets met een mens.

Kleuren
Niet in de laatste plaats heeft dat te maken met kleurgebruik. Tal van wetenschappelijke studies tonen de psychologische effecten van kleur aan. Zo kennen we allemaal het gebruik van groen in ziekenhuizen; het heeft een rustgevende werking. Verffabrikant Flexa liet onlangs het effect van kleur onderzoeken. Hieruit kwam naar voren dat nieuwe kleuren in de woon- of werkomgeving voor de helft van de Nederlanders de grootste invloed op het humeur hebben (bij 52% van de vrouwen en 39% van de ondervraagde mannen). Blauw is de kleur die 26% van de ondervraagden koos als favoriet. Ook blijken kleuren aan verandering onderhevig wat betreft het gevoel dat ze oproepen. Rood is met 19% een populairdere kleur geworden en de populariteit van wit is juist afgenomen. De donkere kleuren bruin en zwart roepen het minst vaak een prettig gevoel op.

Het boek ‘Consumer behaviour’ van R. D. Blackwell beschrijft dat bepaald kleurgebruik in winkels een effect heeft op het gedrag van consumenten. Uit een Amerikaans onderzoek van Babin, Hardesty en Suter blijkt dat blauw in een (kleding)winkel zorgt voor een groter enthousiasme, meer gebondenheid bij de winkel en meer aankoopintenties bij de consument. Het tegenovergestelde effect blijkt het geval voor oranje winkelinterieurs, tenzij men gedempt licht gebruikt in dit oranje interieur. Deze lichtaanpassing heeft juist een positief effect op de het consumentengedrag. Het blauwe interieur heeft weer het meeste effect wanneer er helder licht wordt gebruikt.

Ook in de geneeskunde wordt veel waarde toegekend aan kleuren. Er bestaan therapieën in de (alternatieve) geneeskunst met bewezen resultaten. Oude manuscripten tonen dat in Egypte, India en in China de priester-dokters een heel systeem van kleurenwetenschap kenden. De oude Egyptenaren kenden al de kracht en de invloed van kleuren. Hun grote tempels bevatten kleurzalen, waar onderzoek werd gedaan naar het gebruik van kleur en behandeling ermee. Tegenwoordig zie je deze kennis terug in kleurgebruik van onder andere wellnesscentra. 

Bovenstaande is eenvoudig te vertalen naar een werkomgeving; blauw verhoogt bijvoorbeeld de concentratie en heeft een gunstige werking bij administratieve taken, terwijl de kleur rood juist energie geeft. Groen bevordert de inspiratie, creativiteit en mentale gesteldheid. Het kan uw organisatie helpen bij het ondersteunen van de doelstellingen. Op internet is nog veel meer te vinden over onderzoek naar en het effect van kleur. Ook onze ervaren art consultants kunnen u hierin adviseren. Houd dit in het achterhoofd wanneer u kunst in huis haalt!


Publicatie datum: 12 februari 2016
sluiten