Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

BLOG: 'Spotify van de kunstmarkt'

Het beeld dat een beetje aan de kunstwereld kleeft, is dat van armlastige kunstenaars. Hier zit een kern van waarheid in. Kunstenaars zijn vaker dan gemiddeld afhankelijk van een uitkering (7 procent tegen gemiddeld 4 procent; cijfers CBS 2011). Ze hebben bovendien vaker een benedenmodaal persoonsinkomen (50 procent onder kunstenaars, 44 procent onder de totale werkzame beroepsbevolking). Hoe breng je als kunstenaar anno 2016 je werk aan de man? Kunstuitleen lijkt een deel van het antwoord!

Het aankopen of verhuren van kunst lijkt een steeds grotere bron van inkomsten voor kunstenaars. In de paper ‘Kunst als maatschappelijke verantwoordelijkheid’ wordt ingegaan op dit concept. Op zich niet nieuw, maar kunstverhuur wordt steeds meer gebruikelijk. Aan particulieren, maar ook aan bedrijven of overheidsinstellingen. De kunstenaars ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun werk. Je zou dit verdienmodel 'Spotify van de kunstmarkt' kunnen noemen, met het verhuurbedrijf – in dit geval Kunst.nl – in de rol van Spotify.

Mooie opstap
De formule kan een opstap zijn voor beginnend kunstenaars. Zij creëren op deze manier een financiële basis van waaruit verdere groei mogelijk is. En als de kunstverhuur uiteindelijk minder oplevert dan gehoopt, kunnen werken altijd teruggenomen worden.

Maar ook kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend, profiteren van kunstverhuur. Ad Verstijnen bijvoorbeeld, die zelf geen voorstander is van subsidies, omdat die volgens hem alleen maar voor oneerlijke concurrentie zorgen. Niet gek dus dat hij al tientallen jaren zijn kunst laat verhuren. En veel omkijken heeft Verstijnen daar niet naar, want Kunst.nl neemt het hele verhuurproces op zich. De kunstenaar heeft inmiddels een groot deel van zijn inkomsten aan de verhuur te danken.

Ook Heleen van der Tuin hecht veel waarde aan kunstuitleen. Zij staat ongeveer eens per kwartaal verschillende werken af aan Kunst.nl en kan naar eigen zeggen ‘makkelijk leven’ van alleen het inkomen dat via de kunstverhuurder binnenkomt.

Toch zijn beide kunstenaars van mening dat het – ondanks de verhuur – ook hard werken blijft om je werk interessant te houden voor de afnemers. Maar een gepassioneerd kunstenaar zal daar niet mee zitten; creativiteit is aan hen immers wel toevertrouwd. Kunstverhuur lijkt in ieder geval niet meer weg te denken uit de culturele sector. Publicatie datum: 6 april 2016
sluiten