Angele etoundi Essamba

Het bewust ingecalculeerde, maar tegelijkertijd onzichtbare mysterie wat Angèle Etoundi Essamba laat zien is de buitenste schil van haar werk. Waar het om gaat ligt daarachter verborgen, onttrokken aan het oog en desondanks nadrukkelijk aanwezig.

Haar foto's zijn er niet om te verhullen, maar om zichtbaar te maken. Angèle Etoundi Essamba verwijst zelf steeds opnieuw naar de Afrikaanse cultuur, naar Kameroen waar ze werd geboren en de eerste tien jaar woonde. En daarmee geeft ze richting aan het mysterie in haar foto's.

Wat we zien zijn symbolen voor communicatie tussen mensen, symbolen voor de trots, de wilskracht en het(zelf)bewustzijn van vrouwen, symbolen voor onze verbondenheid met de aarde, symbolen voor de relatie tussen het innerlijke en het uiterlijke van de mens. In haar foto's heeft Angèle Etoundi Essamba de menselijke energie op het 'moment suprême' vastgelegd en de tijd stilgezet. Het zijn evenwel geen statische foto's: daarvoor hebben ze een te grote uitstraling.

Het zijn indringende foto's, misschien zelfs op het eerste gezicht afstandelijk en ongenaakbaar. Ook al is onmiddellijk duidelijk dat iedere foto een wereld in zich herbergt, geen enkele foto geeft zijn geheim zonder meer prijs. Het is niet voor niets dat Angèle Etoundi Essamba ook gedichten maakt. Ook een gedicht is meestal niet in een keer te verstaan. Het goede gedicht zal door gelezen en herlezen te worden geleidelijk zijn werkelijke inhoud prijs geven.

Lees het interview met Angèle Etoundi Essamba

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie