Arne Rein-art

REIN-ART (Arne Reynaert), 1966-2019. Hij was sinds 1990 full-time professioneel kunstenaar, illustrator, grafisch ontwerper en dichter en vanaf 2008 deeltijds docent aan de Leuvense academie voor beeldende kunst.

In zijn werk zoekt REIN-ART naar uiterst persoonlijke en gevoelige poses die mensen (spontaan) aannemen: als enkeling, tegenover elkaar en in relatie tot hun omgeving. Deze beelden worden geïsoleerd en daarna opnieuw losgelaten in het nieuwe universum van het schildersdoek. De individuen worden realistisch afgebeeld maar lossen tegelijk op in de achtergrondruis, wat symbool staat voor hun gevangenschap in het heden, dat fysisch ondefinieerbare moment tussen verleden en toekomst. Niet enkel de tijd is (ook wetenschappelijk gezien) relatief: REIN-ART zet vraagtekens bij vele schijnbaar 'gewone' begrippen en concepten die deel uitmaken van ons modern bewustzijn. Dit bewustzijn wordt beperkt door de resolutie van onze zintuigen, de capaciteit van onze hersenen en de ervaring van onze omgeving.Reflecties en vragen vinden we terug in teksten op en naast zijn schilderijen, waardoor deze verheven worden tot parallelle universa, werelden en installaties met toegevoegde dimensies en met een hogere resolutie dan de realiteit waaruit ze ontstaan zijn. De wetenschappelijke oorsprong van de gebruikte metaforen wordt niet aan het publiek opgedrongen, maar is wel zijn essentiële bron van inspiratie.
De virtuoze en tegelijk ongekunstelde stijl waarmee hij zijn “marionetten van hun tijd en omgeving” schildert maken de beelden toegankelijk maar nooit oppervlakkig. Transparante en ontbrekende delen in de geschilderde figuren - waardoor de onderschilderingen zichtbaar blijven - herinneren de kijker aan de chaotische soep waaruit hij (de mens en zijn omgeving) ontstaat en ontwikkelt. Drippings refereren aan het feit dat we - of toch tenminste onze lichamen - op een dag terugkeren naar en oplossen in die materiële chaos. De druipende figuren zouden ook een droefheid kunnen suggereren: omdat we vergankelijk zijn, omdat we de tijd niet kunnen stoppen, omdat we opgesloten zitten in het heden en in ons zelfzuchtig bewustzijn, omdat we nooit volledig verbonden geraken met onze geliefden en omgeving, omdat we hoe meer we denken te begrijpen en te weten over onze wereld, eigenlijk in steeds grotere mate in aanraking komen met wat we er nog niet van begrijpen.
Gelukkig stopt de boodschap van deze kunstenaar daar niet. Integendeel, REIN-ART proclameert net de aanvaarding van het oneindige, de mogelijkheid van het bestaan van oneindig veel parallelle universa en fysische dimensies.
 

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie