Carry van Delft

De natuurabstracten van beeldend kunstenaar Carry van Delft (1949) prikkelen ons emotionele geheugen en laten ons zien dat een schilderij niet hoeft te eindigen op het doek. Het moedigt kijkers aan een eigen wereld te creëren.
Haar dagelijkse inspiratie zoekt Carry van Delft in de rust van haar atelier, waar zij haar werk, verkregen door kennis van bespiegelen en observeren van de natuur, vertaalt in kleurrijke natuur-, landschaps- en zee-abstracten. Haar natuurabstracten, vaak spontaan en energiek, verbeelden bomen, struiken of bloemen. Het gaat Carry van Delft niet om de afbeelding maar om de verbeelding. Van een rechtstreekse vertaling is nauwelijks sprake.

De landschappen van Carry van Delft staan meestal in relatie met licht, lucht en horizon. Bij voorkeur zonder onnodige details, met heldere kleuren, die soms bijna het licht over het landschap laten schijnen, de grens tussen hemel en aarde vaak in elkaar overvloeiend. Haar stijl en goed ontwikkelde sfeergevoel tonen directe betrokkenheid met het onderwerp waarin zij speelt met kleur, zon en licht. De (turbulente) zeegezichten worden weergegeven in wisselende weersomstandigheden. Gierende wind, hoog opspattende golven en vaak een onheilspellend donkere lucht. Wind en water demonstreren hier de immense natuurkracht en tonen de vele gezichten van de zinderende oceaan en de kust. Samengevat vertaalt zij observaties en herinneringen aan de natuur in beelden die een eigen leven gaan leiden.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie