David Delesalle

David Delesalle (1974) groeide op in Noord-Frankrijk. Nadat hij daar een opleiding wetenschap en techniek heeft gevolgd en is afgestudeerd aan de kunstacademie, verhuisde hij naar de Dordogne (Zuidwest- Frankrijk) waar hij tegenwoordig nog steeds woont en werkt. De kunstenaar alterneert graag tussen verf op doek, inkt op papier en houtgravure.

Als realistisch fijnschilder concentreert David Delesalle zich in het begin van de jaren 2000 op het vervaardigen van stillevens, het naschilderen van aardappels, knollen, radijs en allerlei dagelijkse waren uit de supermarkt. Het leven van de huisvrouw lijkt hem te fascineren en de inhoud van haar boodschappenmandje hoort vaak tot één van zijn favoriete onderwerpen. De kunstenaar is altijd geïnspireerd geweest door de houtgravure, waarvan hij zich de techniek vanaf 2008 eigen maakt.

Met deze ingewikkelde eeuwenoude techniek creëert David Delesalle afbeeldingen van groenten, spijkers, speelgoed en fietsen tot levensgrote afbeeldingen van treinen en playmobil figuren, en deze laatste geven de kunstenaar veel populariteit. Hieruit ontstaat dan ook een eindeloze serie humorvolle portretten van allerlei soorten, variërend van piraten tot clowns. Ze hebben een onwerkelijke, intrigerende en speelse uitstraling, waardoor de kijker bijna gehypnotiseerd raakt. De techniek van de houtgravure versterkt dit effect en geeft ze een nog zeldzamer en bijzonderder karakter.

De playmobil figuren lijken vrijwel menselijk. David Delesalle exposeert van 2000 tot 2010 voornamelijk in Frankrijk. Na een uitgebreide solo expositie in Museum Bernard d’Agesci in 2010 reikt het werk van Delesalle langzaam de grenzen over met voorzichtige representatie op beurzen en in galeries door Europa.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie betaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie