Elmar Gille

De geheimzinnige wisseling van de seizoenen, de inval van het licht, de zwijgende vanzelfsprekendheid en verstilde sfeer. Het bewust vermijden van elke toevallige storing door mens en dier. Een harmonische strengheid van lijn en kleur, vlak en diepte, licht en duisternis: dat zijn de fascinerende elementen die aan het werk van Elmar Gille ten grondslag liggen.

Men zou de prenten van Elmar Gille 'landschapsinterieurs' kunnen noemen, met rivieren die zich met ingetogen kracht door het landschap snijden en de cypressen die de strakke lijnen van de heuvels breken. In deze 'interieurs' vinden we het venster dat uitziet op de al dan niet verborgen wereld buiten, op het 'onvoltooide landschap'. De strakke, kleurrijke landschappen zijn te vreemd om werkelijk te zijn. Het lijkt of er nét iets gebeurd is of staat te gebeuren.

Elmar Gille heeft een eigen diepdrukprocédé ontwikkeld. Hij brengt een lag verf aan op een houten ondergrond. Vervolgens verdiept hij zijn afbeeldingen daarin. Het hierdoor ontstane reliëf neemt inkt aan en geeft een afdruk.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie