Emilio Kruithof

Emilio Kruithof schildert op geheel eigen wijze vrouwenportretten.  

Hij gaat voor wat hem in zijn hart raakt. Ik vind vrouwen mooi en daarom zijn vrouwen zijn onderwerp. Vroeger spaarde hij al plaatjes van vrouwen, maar ook platenhoezen met vrouwen erop en tijdschriften met vrouwen erin. De kleuren van cremes, van lingerie, van make-up zijn de kleuren van zijn palet.
De huid van modellen ziet er zo magisch uit. De huid moet gaaf en aanraakbaar zijn. De huid van de vrouw is voor haar alles. Emilio Kruithof kan vrouwen desalniettemin niet om zich heen hebben als hij aan schilderen is. Het zijn zijn geliefden en mijn objecten, maar ze betekenen niets meer dan de vorm waarin hij zijn liefde projecteert.
Hij vergelijkt zijn schilderen met het ritueel van het opmaken van een vrouw. Vrouwen doen dit dagelijks met  grote zorgvuldigheid. Emilio Kruithof schildert ook dagelijks met grote zorgvuldigheid.  De vorm, de uitstraling, de houding, de toon, pasteus, transparanten en de kwaststreek is een soort erotisch minimalisme. De laatste handeling, daar komt het op aan. Als hij zijn model eenmaal op het doek ziet, heeft hij er alles aan gedaan. Ze heeft de juiste houding, het exacte kader, een gelaagdheid en structuur gekregen. Als laatste handeling volgt zijn intieme 'touch', zoals hij het zelf noemt. Dit is de streek waarmee hij haar hemdje bestaansrecht geeft en haar lippen tot monument verheft. 

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie