Eric Hirdes

Je kunt de schilderijen van Eric Hirdes op verschillende manieren bekijken. Van een afstandje gezien vallen vooral de intense kleuren op: het diep blauw, het felle rood en het aardse geel. Bij veel van zijn doeken ontstaat door het kleurgebruik een horizontale tweedeling, waardoor het idee van een horizon zich opdringt.

Het zouden landschappelijke voorstellingen kunnen zijn, impressies van dorre vlaktes waar alleen nog wat uitgedroogde grassprieten groeien. Zodra je de werken dichter nadert, ontwaar je in de schilderijen van Eric Hirdes een rijkdom aan prachtige structuren. Het oppervlak van zijn doeken vormt een boeiende wereld op zichzelf, met draadjes, gemalen glas en stukken papier die er op geplakt en overgeschilderd zijn.

Met een beetje fantasie doen de op het doek geplakte jute lapjes denken aan bloemen die zo uit het schilderij lijken te groeien. Eric Hirdes heeft in de loop der jaren een unieke, persoonlijke stijl ontwikkeld die altijd onmiddellijk als het zijne herkenbaar is. Zijn handschrift doet altijd wat nerveus aan, met dunne krasserige lijntjes die het schilderij als een fijnmazig netwerk bedekken. De vormen en lijnen zijn grillig en onvoorspelbaar als de natuur zelf.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie