Flos Pol

Beeldend kunstenaar Flos Pol (Haarlem, 1954) woont en werkt in Maurik. Wie haar huis en atelier bezoekt, snapt gelijk dat ze een grote liefde heeft voor de natuur. Pol haar inspiratiebronnen zijn direct voorhanden. Het atelier loopt over in een landschappelijke tuin vol bloemen en waterpartijen. De vijvers van de voormalige forellenkwekerij liggen op rij, deels verland en deels als grote spiegels in het landschap. Alles is vol leven. De functie van viskwekerij mag dan misschien verloren zijn gegaan, maar vandaag de dag is het uitgegroeid tot iets anders, namelijk de inspiratiekwekerij van Flos Pol.Haar olieverfschilderijen zitten vol beweging, alsof ze de energie in de zich altijd vernieuwende natuur probeert te vangen. De doeken knallen van de levensdrift en ze schildert alsof haar leven ervan afhangt.
‘Ik ben geen prater maar daarom schilder ik ook. Mijn doeken spreken voor mij. Schilderen is mijn taal!’

Ze werkt zoals de natuur de seizoenen kent. ‘Ik schilder soms lange periodes achter elkaar, tot ik leeg ben. Dan ga ik me weer omringen met inspirerende zaken. Ik verzamel sporen, aanleidingen om verder te werken. Ik loop door mijn tuin en wandel door de omgeving en maak foto’s. Ik zoom graag in op de schoonheid om mij heen’.
Pol maakt foto’s van bloemen, zaden, bladstructuren, lichtval, takken en struiken. Ze legt het vast en absorbeert de beelden als een spons. Als ze weer opgeladen is, gaat ze terug het atelier in om weer achter de ezel te gaan staan. ‘Op het doek vertaalt zich wat ik gezien heb en waar ik me mee omringd heb, maar nooit letterlijk. Pas achteraf kan ik herleiden welke vormen en foto’s me geïnspireerd hebben.' 

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie