Frans van Veen

Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie St.Joost te Breda en aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te
’s- Hertogenbosch. Aanvankelijk schilderde hij minutieus, in hyperrealistische stijl. Hij probeerde zo met name de verhouding tussen natuur en cultuur te onderzoeken. Voor dat werk ontving hij in 1977 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst.     In de jaren tachtig kon hij een aantal maal gedurende drie maanden, werken in het atelier van de Kröller-Müller Stichting in Zuid Frankrijk: het Maison Jaune. Daar evolueerde zijn werk door het vele tekenen in de natuur, van louter realisme naar zijn huidige, lyrische manier van werken. Hij heeft een eigen werkwijze ontwikkeld waarbij hij in het landschap grote schilderingen in pastelkrijt maak die later in zijn atelier aanleiding vormen voor de schilderijen in olieverf. Als echte plein air schilder legt hij buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, “sur le motif”, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze . In de expressieve olieverven geeft hij de natuurbeleving een extra dimensie door middel van een krachtige verftoets.

Statement: Als plein-air schilder leg ik buiten in de natuur de beleving van het moment vast in pastels, “sur le motif”, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeld ik het landschap op mijn eigen min of meer impressionistische wijze.

Ik ben gelukkig als ik in de natuur ben en dat wil ik in met alle kracht van mijn handschrift tonen. Bij het schilderen in mijn atelier gebruik ik de pastels als uitgangspunt. Dan is de verbeelding van het landschap niet meer het eerste doel. Dan wil ik het grote avontuur aangaan van het schilderen zèlf. Schilderend wil ik dan vertellen over het schilderen. Ik vertel dan met verf, de kleuren zijn mijn woorden. Luid en duidelijk wil ik spreken, heldere kleuren gebruik ik dus, in een nadrukkelijk en enthousiast schildergebaar.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie