Hans Buenk

Hans Buenk is in 1953 in Nijkerk geboren. Na de lerarenopleiding is hij gaan werken als docent tekenen in Zwolle. Wonend in een landelijk gebied aan de rand van Zwolle raakte hij gefascineerd door de eenvoud en de rust van het Overijsselse landschap.

Werkend in de natuur tracht Hans Buenk de verschillende lichtschakeringen gedurende de dag in beeld te brengen. Lucht en water, boompartijen en graslanden. Het wisselende licht en de kleurvariaties door veranderingen in de atmosfeer tonen hetzelfde landschap in oneindig veel hoedanigheden. Dit blijft boeien. Later komt daar nog een aspect bij. In het beeldende werk krijgt hij aandacht voor de geduldige bewoner van het landschap: de koe.

Picturaal gezien geeft het roodbonte vee een kleurrijke toevoeging in omber en sienna. Het zwartbont vee zet donkere accenten. De anatomische structuur en het gevlekt huidoppervlak stellen Hans Buenk in staat om een breder kleurenspectrum toe te passen. Koeien zijn van bijzaak hoofdzaak geworden. Tegelijkertijd is het landschap rond de koe abstracter geworden. Hans Buenk hanteert diverse technieken, die hem vele mogelijkheden bieden om de subtiele vormen en kleuren van koeien vast te leggen.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie