Harrie Gerritz

Kunstenaar Harrie Gerritz, geboren in 1940 te Wychen, heeft van 1957 tot 1964 aan de Academie voor Beeldende Kunst te Amsterdam gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar nog steeds in zijn geboorteplaats. Het oeuvre van Gerritz bestaat uit schilderijen, grafieken en installaties. Het bevindt zich in het spanningsveld tussen figuratieve en abstracte kunst. Harrie Gerritz haalt zijn inspiratie hoofdzakelijk uit de natuur en het Nederlandse landschap.

Harrie Gerritz is opgegroeid in het land van Maas en Waal en dit dierbare thuislandschap blijft hem tot de dag van vandaag boeien en inspireren. "Het landschap kan iets concreets zijn, geografisch gezien, maar het dient vooral als inspiratiemogelijkheid voor mijn intuïtie", aldus de kunstenaar. Een terugkomend thema in het werk van Gerritz is het rivierenlandschap en zijn favoriete vergezicht, namelijk wolken boven boomformaties. Daarnaast vormen rijzende kerktorens, boeren hekwerken, rivieroevers en verkavelende weilanden de hoofdmotieven in zijn schilderijen.

In de loop der jaren zijn de landschappen van Gerritz abstracter geworden. Het worden steeds meer vergezichten in gedachten. Hij gebruikt gestileerde beeldtaal en legt daarbij de nadruk op zijn beleving van de landschappen. De landschappen zijn niet duidelijk herkenbaar, maar louter een gevoelssfeer. Kenmerkend voor de creaties van Gerritz is het enthousiaste gebruik van heldere en expressieve kleuren.

Het werk van Harrie Gerritz wordt in zowel binnen- als buitenland geëxposeerd, zoals in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Zijn werk behoort tot de collecties van bedrijven, particulieren en musea, waaronder het Museum van Bommel van Dam in Venlo en het Historisch Museum Deventer.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie