Hugo Duchateau

Hugo Duchateau (Tienen, 1938) dwingt zijn publiek te kijken. Zijn werk stelt de dingen in vraag. Het tekenen en schilderen opzich en de grondstoffen die hij daarbij gebruikt, zijn vaak het onderwerp van zijn werk. Hierdoor sluit de kunstenaar aan bij de fundamentele schilderkunst.

Schilderende borstels, tekenende potloden en grafiet, potloodslijpsel en verknipt papier werden al in de eerste creaties van Hugo Duchateau verwerkt als een symbool voor zijn verbondenheid met de natuur. Later, in zijn ruimtelijke installaties, gebruikte de kunstenaar bewust natuurelementen zoals water, wind en licht om zijn publiek bewust te maken van de rijkdom van al het leven.

In 1967 was Hugo Duchateau stichtend lid van de “Research Group”, samen met o.a. Vincent Van den Meersch, Dré Sprankenis en Jos Jans. Ze zochten naar vernieuwing en legden de nadruk op creatief en kritisch zijn. Verschillende eervolle vermeldingen en prestigieuze prijzen vielen hem ten deel zoals de “Prijs van Rome” (’67), Jonge Belgische schilderkunst (’70), zilveren medaille in de Europaprijs voor schilderkunst te Oostende.

Hugo Duchateau kreeg verschillende keren de prijs van de Belgische Kunstcritici en werd in 1983 geselecteerd om de Vlaamse Gemeenschap te vertegenwoordigen op de Biënnale van San Paulo. Een jaar later werd hem de “Prijs Beeldende Kunst” van de Vlaamse Deelregering en de “Provinciale Prijs van Limburg voor Plastische Kunsten toegekend”. Vanaf 1973 volgden individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland zich op.

Werken van Hugo Duchateau bevinden zich in de collecties van diverse musea en openbare instellingen. Onder andere in het K.M.S.K. te Antwerpen, K.M.S.K. te Brussel, SMAK te Gent, MuHKA te Antwerpen, P.M.M.K. te Oostende, Nationaal Prentenkabinet te Brussel, Het Limburgs Provinciehuis te Hasselt, De nationale luchthaven te Zaventem en het Vlaams Parlement te Brussel.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie