Ingrid Dingjan

Maritiem schilder Ingrid Dingjan is geïnspireerd door de wereld van de zee en de scheepvaart. Haar grootvader was beroepsvaarder in Nederland. Ze groeide op in een haven waar zij de liefde voor haar onderwerpen heeft ontwikkeld. Ingrid Dingjan gebruikt vooral waterverf en acryl. Haar weergave van schepen is niet fotografisch of technisch, maar een weergave van de relatie van schepen tot wind en water. Onderwerpen zijn onder meer zeilboten, skûtsjes, binnenvaart- en containerschepen, terminals, boor- en werkeilanden en marinefregatten. Maar ook zeegezichten, duinen en stranden komen veelvuldig voor in haar werk.

Van naschilderen is bij Ingrid Dingjan geen sprake. Ze wil wel weten hoe dingen werken en waarvoor ze gebruikt worden, daarom vaart ze regelmatig mee, langs de kust van Scheveningen op kotters, of op zeilboten. Je moet er geweest zijn, je moet de deining van de zee voelen, het zout op je lippen proeven, de kleuren van de lucht en het water zien, de wind door je haren voelen. Geuren die bij het schip horen moet je ervaren en ondergaan. Die indrukken zijn erg belangrijk. Het is de basis voor haar schilderijen. Tijdens die reizen maakt Ingrid Dingjan veel schetsen. Samen met die indrukken probeert zij dat samen te voegen tot een nieuwe wereld. 'Wat ik met mijn schilderijen wil laten zien, is, dat er zoveel werelden te ontdekken zijn', aldus Ingrid Dinjan.

Ingrid Dingjan genoot haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en aan de Vrije Academie in Den Haag.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie betaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie