Jentsje Popma

Jentsje Popma (1921) weet ondanks zijn leeftijd van geen ophouden. Hij wordt gedreven door een onstilbaar verlangen de sfeer en de kleuren, lijnen, vormen en structuren van het Friese landschap op linnen vast te leggen. Misschien is het zelfs een roeping of een opdracht. De schilder maakt zich namelijk in toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering van het landschap’. 

Popma ziet de natuur met lede ogen verarmen, en het landschap achteruit gaan. Hij verafschuwt de manier waarop tegenwoordig naar ‘ruimte’ wordt gekeken. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor de kunstenaar erfgoed om zuinig op te zijn. Het weidse Friese landschap wordt echter meer en meer gezien als ruimte die nader ingevuld kan worden. Projectontwikkelaars azen op mooie plekjes aan de waterkant, steden plakken ruim opgezette woonwijken aan hun woonkern en ook de landbouwgebieden verliezen steeds meer van hun authentieke karakter.

De zorgen van Jentsje Popma over het landschap, de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel vinden weerklank bij Wetterskip Fryslân. ‘Jentsje Popma geeft een signaal af dat wij herkennen. Onze leefomgeving, natuur en waterhuishouding vragen om verstandig beleid. Daar proberen wij aan bij te dragen. Zeker in Friesland is het een uiterst actuele zaak’, aldus Gerben de Jong van het waterschap.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie