Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (1960) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en Atelier lithografique Champfleury te Parijs. Wie met de litho's en schilderijen van Jeroen Hermkens wordt geconfronteerd, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze. Straten, pleinen, bruggen en boulevards met hier en daar een haastige voorbijganger: dat is de wereld van Jeroen Hermkens. Steden en nog eens steden. In alle hoeken en gaten van de wereld. En dan speciaal de niet-toeristische, de vergeten nooit-ontdekte buurten.

Het valt op dat mensen op de stadsbeelden meestal ontbreken. "Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Ik werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van", aldus Hermkens.

Jeroen Hermkens doet zijn inspiratie niet alleen in Nederland op. Drie of vier keer per jaar reist hij naar het buitenland o.a. Italië, Zuid Frankrijk, Jemen en Amerika. In Nederland trekt hij er regelmatig op uit om in de natuur nieuwe motieven te vinden: oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven. De wisselwerking tussen zijn schilderijen en zijn grafiek is duidelijk zichtbaar. Hermkens ontving in 1996 voor zijn grote litho's de Nederlandse Grafiekprijs.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie