Karel Appel

De Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer en dichter Karel Appel werd in 1921 in Amsterdam geboren. Hij was de zoon van een kapper en voorbestemd om zijn vader op te volgen. Desalniettemin koos hij voor een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Na de oorlog reisde hij naar Luik en naar Parijs. In november 1948 was Appel betrokken bij de oprichting van Cobra. Hij liet zich inspireren door primitieve kunst, kindertekeningen en outsider art, die hij als onbedorven en zuiver beschouwde. Karel Appel schilderde spontaan en kwam al werkende tot een resultaat. Zelf formuleerde hij het als volgt: ‘Ik rotzooi maar wat aan’.

Directe expressie in verf was altijd erg belangrijk voor Karel Appel. Hij besteedde weinig aandacht aan de theoretische pamfletten van Dotremont en Constant. Vooral in de Cobra jaren schilderde Appel in simpele vormen, stevige lijnen, fantasiedieren en vriendelijke onschuldige kindwezens. Het gebruik van felle en heldere kleuren heeft eigenlijk altijd centraal gestaan.

In de jaren vijftig, na het uiteenvallen van Cobra, wist Karel Appel de gevoelsmatige benadering van het onderwerp vast te houden. Hij ontwikkelde een steeds heftigere schildertechniek. De bekende kleurvlakken en lijnen werdern langzaam maar zeker samengesmolten tot bewogen verfmassa’s. Ook heeft hij zich veel beziggehouden met het schrijven van gedichten en met het maken van assemblages en beeldhouwwerken.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie