Mark Boekaert

Mark Boekaert (1941) combineert in zijn schilderijen acrylverf, Chinese inkt en diverse lagen papier uit Nepal en India. Dit geeft een heel eigen karakter aan zijn werk, dat, hoewel abstract, toch toegankelijk is.

Naast de opvallend decoratieve kwaliteit vertonen de schilderijen van Mark Boekaert sterke suggestiviteit enerzijds gebaseerd op onmiskenbare symboliek en anderzijds op verrassende vorm- en kleurpatronen die de verbeelding vele wegen uitsturen. Als in een soort golfbeweging over de jaren heen volgen meer complexe en meer eenvoudige patronen elkaar af in het oeuvre van Mark Boekaert.

Latere werken van Mark Boekaert zijn ontstaan in een periode van versobering, zowel qua vorm als kleur. Ze zijn hoofdzakelijk monochroom. De tamelijk strakke vormgeving dialogeert met de chaotische, organische structuur van het papier. Er zijn talrijke verwijzingen naar het kubisme van Georges Braque, terwijl de symboliek verwijst naar Kazimir Malevitsj en diens bekende schilderij "zwart vierkant" op witte achtergrond (1913). Het vierkant, met zijn vier gelijke zijden en vier rechte hoeken, symboliseert de volmaaktheid, die tevens is gesymboliseerd in de synthese van zwart en wit. Het zwart, en daarmee het ontbreken van elke kleur, staat tegenover de overvloed van het wit dat alle kleuren combineert.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie