Mark Verdoes

Reeds vanaf jonge leeftijd heeft Verdoes zich creatief geuit met tekenen en muziek; zijn eerste foto´s maakte hij op ongeveer zesjarige leeftijd. Begin jaren tachtig studeerde hij aan de school voor Fotografie en Fotonica te Den Haag. Als reportagefotograaf begon hij te werken voor diverse bladen, zoals AvantGarde en Esquire. In 1990 werd hij lid van het fotoagentschap Hollandse Hoogte te Amsterdam.

Ruim tien jaar geleden, verlangend naar een nieuwe creatieve uitdaging, begon hij met schilderen en beeldhouwen en studeerde hij aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Na een aantal jaar had de opdrachtfotografie plaatsgemaakt voor een leven gewijd aan de beeldende kunst. Fotografie bleef echter altijd trekken.

Hoezeer de fotografie in zijn hart aanwezig is werd duidelijk toen hij een paar jaar geleden weer de camera oppakte. Hij voelde zich als een vis in het water. Maar er was iets interessants gebeurd; de jaren in het atelier, worstelend met verf, vorm en compositie bleken zijn houding ten opzichte van de fotografie behoorlijk te hebben veranderd. Tegenwoordig benadert hij het medium op dezelfde manier als wanneer hij bezig was met het maken van schilderijen. Spelend met de realiteit voelt hij zich vrij om bijvoorbeeld veranderingen aan te brengen in kleuren en verlichting. Na de bewerkingen wordt de fotografie afgedrukt op aquarelpapier, wat een gouacheachtige uitstraling geeft. Dit alles resulteert in autonome beelden die de traditionele fotografie overstijgen; beelden die Mark Verdoes zelf graag betitelt als visuele poëzie.


Werk van Mark Verdoes

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie