Biografie van Outsiderskunst

Steeds meer bedrijven en instellingen kiezen er vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid voor om een deel van hun kunstcollectie te laten bestaan uit Outsider Art, ‘bijzondere kunst’ van kunstenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Niet zelden gaat een grotere afstand tot de arbeidsmarkt gepaard met een gebrek aan zelfvertrouwen. Geheel onnodig, als je ziet hoeveel creatief talent er schuilgaat in deze doelgroep. Het bieden van ruimte om dit talent te ontwikkelen en het begeleiden en opleiden (bijvoorbeeld workshops, lessen kunstgeschiedenis) van deze groep, levert uiteindelijk indrukwekkende resultaten en eigen stijlen op. Daarmee is dit een bijdrage aan hun persoonlijke groei en professionalisering in het vak.

“Het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt door hen zelf ontzettend gewaardeerd”, aldus Richard Bennaars, Artistiek Manager van Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam. De galerie werd in 1991 opgericht voor mensen die te laag geschoold zijn voor de Kunstacademie, maar veel talent bezitten. “Of het nu gaat om tekentalent of oog voor schilderkunst: die doelgroep kun je niet gelukkiger maken dan door ze een plek te bieden in een echt atelier”, weet Bennaars. “En als ze zich dan ook nog echt ‘kunstenaar’ mogen noemen, gaat helemaal een wereld voor ze open.” 

sluiten