Paul Haentjes

Paul Haentjes, Boxmeer 1962, is beeldhouwer en tekenaar. Hij kiest nooit voor de makkelijkste weg. Elk werk van zijn hand is doordacht, doorwerkt en niet voor de hand liggend. Zijn werken lijken onwaarschijnlijk gecompliceerd, het vervaardigen is dan ook een arbeidsintensief proces. Het materiaal voor zijn ruimtelijk werk is divers, variërend van hout, steen en staal. Staal gebruikt Paul Haentjes met name voor monumentaal werk. 

In het meeste werk van Paul Haentjes wordt hout gebruikt. Voorbeelden van houtsoorten die hij gebruikt zijn eik, wengé, populier en plataan. Dit hout wordt gezaagd, gefreesd, geboord, gelijmd, geschuurd en gepolijst. Houtbewerken beheerst hij tot in de finesse. Dikwijls zoekt hij het contrast door gladde gepolijste en gekleurde oppervlakken toe te passen.

Paul Haentjes is liefhebber van vormen. Elementaire vormen als blokken, kegels, cilinders, bollen, diabolo’s en ook complexere vormen komen dan ook regelmatig voor in zijn werk. De vormen nodigen uit tot aanraken, aaien en voelen waardoor het werk meer wordt dan iets om naar te kijken. Bij kijken kom je overigens ogen te kort. Zijn de elementen in principe eenvoudig, de herhaling is dat zeker niet. Elementen zijn slechts zelden identiek aan elkaar en verhogen daarmee de onrust, het ritme, de spanning. De werken van Paul Haentjes moeten daarom ook vooral van alle kanten worden bekeken. Hij heeft duidelijk een eigen signatuur.

De tekeningen van Paul Haentjes zijn autonome werken, maar de werken lijken vaak ook voorstudies en oriëntaties voor zijn ruimtelijk werk. Als beeldhouwer bedenkt hij unieke elementen waaruit hij het kunstwerk opbouwt. In zijn tekeningen gebruikt hij naast papier ook bijenwas, hout en andere materialen. Haentjes maakt dus gebruik van een breed scala aan materialen,

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie