René van der hoofd

Het hoogst persoonlijke handschrift van René van der Hoofd, dat zich onmiddellijk en overal laat herkennen, lijkt heel spontaan, maar is het resultaat van een voortdurende verandering, een flitsende dialoog tussen oog en hand.

De stijl wordt vaak omschreven als 'abstract expressionistisch', maar daarmee is nog niets gezegd over de inhoud. Van der Hoofd schildert niet in een bepaalde stijl, maar hij schildert zichzelf, vanuit de wonderbaarlijke sfeer van bespiegeling. Het is een poëtisch kader waarbinnen alles mogelijk kan worden en waarin de kunstenaar met zijn intuïtie kan werken.

Kleuren en vormen worden opgezet, soms gedeeltelijk weggevaagd en overgeschilderd, zodat er verflagen ontstaan die in elkaar overgaan en elkaar activeren. Hij werkt met gemengde technieken, maar olieverf blijkt steeds weer onmisbaar.

Zijn beweeglijke schriftuur kenmerkt zich door een soort transparantheid, die hij bereikt door merendeels nat-in-nat te schilderen. Zijn ongeduldige, gedreven zoeken naar mogelijk nieuwe wegen leidt tot de uiterste expressie van alle indrukken die hij opdoet. Ook daarom is de term 'abstract expressionistisch' misleidend. Vaak laat van der Hoofd zich inspireren door mensen. In zijn werk zijn regelmatig figuratieve elementen terug te vinden, de ene keer meer prominent dan de andere. Van der Hoofd is geen moralist en schilderijen dragen geen boodschap uit.  

Werk van René van der hoofd

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie betaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie