Robbert Fortgens

De schilderijen van Robbert Fortgens zijn vrije expressieve composities, opgebouwd uit breedgeschilderde vlakken en forse verfstreken, in een harmonieus kleurenpalet. De directe en vrije hantering van de kwast is voor hem een zo vanzelfsprekend middel om zich uit te drukken, dat het een geheel vormt met zijn persoonlijkheid en levenswijze. Zijn omgeving en de dingen die rond hem gebeuren zijn voor Robbert Fortgens aanleiding om te schilderen.

De schilderijen van Robbert Fortgens zijn geen weergaven van de uiterlijke werkelijkheid, maar een intuïtieve registratie van zijn reactie op het dagelijks bestaan. Het figuratieve element speelt hierin een ondergeschikte rol, hoewel men hier en daar figuren en onderdelen van een interieur ziet opdoemen.

Vooral in de serie ‘dagboekfragmenten’ -die bestaat uit een groot aantal kleine schilderijtjes- is de tekening belangrijker dan in de grote werken van Robbert Fortgens. Het zijn spontaan geschilderde notities, waarin gebeurtenissen van dag tot dag hun weerslag vinden.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie