Wijke van der Bij

Wijke van der Bij houdt zich hoofdzakelijk bezig met houtsneden in reductietechniek, waarbij de prenten zijn opgebouwd uit meerdere drukgangen. Dit is een arbeidsintensief proces, want het is geen uitzondering dat een beeld is samengesteld uit veertien drukgangen of meer.Naast het werk op papier maakt Wijke van der Bij ook drukken op katoen. Deze houtdrukken zijn ontstaan na het zoeken naar en experimenten met een andere drager. De meeste hiervan zijn ook gedrukt in een oplage op papier, de drukken op katoen zijn echter unica. De getoonde afbeeldingen hiervan geven niet het zachte karakter van het materiaal weer omdat dit zich niet laat vastleggen op de foto, maar ik vind het toch de moeite waard om een paar hier te laten zien.

Het werk van Wijke van der Bij heeft meestal een architectonisch onderwerp. Het zijn vaak historische gebouwen. Oude gebouwen oefenen een bepaalde aantrekkingskracht uit. De muren doen een geschiedenis vermoeden.

Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten. Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in de structuur van de stenen.

De houtsneden bestaan uit series waarbij de nieuwe prenten altijd voortkomen uit een reactie op het er aan voorafgaande werk. De laatste jaren is de aandacht van Wijke van der Bij meer gericht op details zoals ramen, ornamenten en muurpartijen van middeleeuwse kerken. Zij hoopt dat door haar werk meer mensen oog krijgen voor onze cultuurhistorische rijkdom en het belang dat dit behouden blijft.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie