Ad Arma

Publication date: 27-6-2014 08:38:06
Artist59
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Ad-Arma.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik ben in verschillende pleeg gezinnen opgegroeid. Allemaal aardige mensen die het goed gedaan hebben. Maar ik was veel alleen en heb daardoor veel tijd doorgebracht met knutselen, tekenen en dromen. Als jong kind had ik geen enkel idee waar dat naartoe zou gaan. Ben al vroeg veel gaan lezen. Op een gegeven moment las ik “De beeldhouwer van de Krakatau”. Daarin werd een reis naar- en ontmoeting met- Holbein beschreven. Door dat boek ontwaakte er iets. Ben afbeeldingen van Holbein gaan opzoeken. De bieb was toen mijn bron. Van huis uit was er geen directe link naar de kunst. Dat beeld van die beeldhouwer heeft me altijd bezig gehouden. Ik denk dat ik onbewust altijd al op weg ben geweest om kunstenaar te worden . Op de Academie in Utrecht ben ik een keer zo binnengelopen met wat werken, een docent keek er eens naar en zei “je mag morgen beginnen”. Ik was binnen en vanaf daar was het één rechte lijn.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Ik heb altijd mijn eigen weg genomen, maar misschien had iemand nog tegen me moeten zeggen: “pak genadeloos alle kansen die je krijgt en wees niet bescheiden”. Ik heb uit solidariteit met anderen nog wel eens kansen laten lopen. Later denk je “dat had een mooi spoor kunnen zijn” !Ik heb daar verder geen last van gehad, want het is rijk gecompenseerd.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Jullie kochten flinke partijen werk aan. Kunst.nl heeft mijn werk breed uitgezet en verspreid. Dat betekende brood op de plank en door kunnen werken. Wie is je favoriete kunstenaars of wat is je belangrijkste inspiratiebron?Mijn inspiratiebron: de continuïteit van een verandering ; het thema tijd. Die thematiek heeft ook te maken met de resonantie van de melancholie zoals iedereen die voelt.Op mijn 16e ontdekte ik Karel Appel, daarmee zag ik verwantschap, die gaf me echt een opdoffer! Door hem maakte ik mijn eerste atelier in een schuurtje naast ’t huis. Verder zijn er heel veel kunstenaars die je een slinger meegeven: Eugène Dodeigne, Anisch Kapoor, Anton Heyboer, Jan Montijn…! Ik kijk graag naar het werk van anderen.

Is jou een bijzonder moment of speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Wat ik heel leuk vond, was het stoelenproject. “Een stoel is geen stoel”, dat vond ik een hoogst interessant thema. In die tijd was ik bezig met enorme fetisj-achtige beelden. Ik heb die stoel toen in stukjes uit elkaar gehaald en helemaal omgebouwd tot een enorm beeld. Kunst.nl heeft een bedrijf gevonden dat de gietkosten heeft gesponsord om dit beeld in brons te kunnen laten maken. Een prachtig beeld dat uiteindelijk ook bij dat bedrijf terecht is gekomen! Helemaal te gek!

25 jaar Kunst.nl, is er veel veranderd in de loop der tijd?

Nee, eigenlijk niet zo erg veel. De sfeer van het bedrijf is gelijk gebleven. Jullie expansie heb ik gezien; het is goed, dat intermediairschap. Ik vind het hier altijd leuk. Het is duidelijk, je weet waar je aan toe bent!

Kunst en commercie: echte liefde of een verstandshuwelijk?

Zolang de commercie bij jullie ligt, vind ik het uitstekend. Ik sta daar eigenlijk heel eenvoudig in. Ik maak en daarin ben ik autonoom en ga ik mijn weg. Vervolgens zijn er resultaten en ik heb graag dat die resultaten zo breed mogelijk de wereld in gaan en een plek kunnen vinden. Alle hulp die ik daarbij kan vinden en alle connecties op commercieel vlak, vind ik hartstikke leuk. Zolang mij maar niet wordt gevraagd me te schikken naar een plan dat marktmatig beter scoort. Ik vind wel dat commercie en creativiteit heel veel raakvlakken hebben.

Over 25 jaar.....

Dat is een confronterende vraag! Of ik ben inmiddels mijn werk geworden of ik ben er nog mee bezig. Ik ga er vanuit dat ik tot het gaatje door blijf werken. Ik leef van serie naar serie, van reis naar reis en van dag naar dag. Ik heb eigenlijk geen idee, maar ben wel hoogst nieuwsgierig!