Ad Verstijnen

Publication date: 1-7-2014 09:50:53
Artist35
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Ad-Verstijnen.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Wat ik vroeger wilde worden weet ik eigenlijk niet. Er werd wel vaak gedreigd, omdat ik niet zo makkelijk was op school. Dan werd er gezegd: “Als jij zo doorgaat, word je putjesschepper!” Achteraf gezien misschien niet eens zo gek beroep, haha. Op de middelbare school begon ik wel te denken aan leraar, al wist ik niet waarin. Toen ik een jaar of elf was, won ik de 1e prijs met een etalagewedstrijd in Arnhem. Toen ontdekte ik dat je van iets creatiefs je beroep kon maken, maar ja, ik had MULO en geen HBS, en dat had je nodig om naar de kunstacademie te kunnen. Dus ging ik na de MULO in dienst en daarna na de Sociale Academie. Ik heb nog een jaar bij Justitie gewerkt. Uiteindelijk heb ik toelatingsexamen gedaan voor de lerarenopleiding in Tilburg . Precies 8 jaar heb ik les gegeven in tekenen en handvaardigheid . Door Kunst.nl is dat gestopt!

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Ik heb natuurlijk heel veel tips gehad, maar tips hebben bij mij geen enkel effect. Ik doe toch precies waar ik zelf zin in heb! Ik heb nooit problemen gehad de boel te onderhouden.. Je moet gewoon hard werken, dan komt ’t goed. En niet te kieskeurig zijn, aanpakken wat je pakken kunt! Zo stond ik na school met een ijskraam bij Burgers Dierenpark en kreeg daarvoor van de eigenaar, die mij als een soort zoon zag, 15% van de omzet!.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op mijn gezin. Op mijn vrouw, dat ze zo aardig is om altijd bij me te blijven, en op de kinderen en wat erbij gekomen is ook, geweldig, we hebben een heel leuk gezin! Wat mijn werk betreft: dat het met jullie zo lang stand houdt! Jullie zijn toch een behoorlijk gedeelte van mijn inkomen.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Heel eerlijk gezegd, en dat is geen geslijm, heeft Kunst.nl enorm bijgedragen aan mijn succes. Kijk, ik ben uit het onderwijs gegaan omdat ik de inkomsten van Kunst.nl had.

Wie is je favoriet kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Dat is er maar één hè, Karel Appel, dat was mijn man! Heel die COBRA beweging vond ik trouwens geweldig! De vrijheid die zij gecreëerd hebben en de humor die ze erin brachten.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Ik denk kleur, en de figuratie uiteraard ,die is ook nogal opvallend. En de laatste tijd ook het gebruik van de “3D lijnen”.

Is jou een bijzonder moment of een speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Als ik bel dan is er altijd zo’n aardige juffrouw die de telefoon op neemt, ik wordt meteen doorverbonden met degene die ik moet hebben en alles loopt op rolletjes. Ik heb Kunst.nl altijd als heel positief ervaren en eigenlijk kan niemand in heel Nederland daar tegenop!

25 jaar Kunst.nl, is er veel veranderd in de loop der tijd?

.Nee, eigenlijk niet. Wat ik wel jammer vind , is dat het niet meer zo makkelijk is om naar mij toe te komen en ik kom zelf niet zo graag mijn atelier uit.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

’n Verstandshuwelijk. Als je tijdens je academietijd een kunstwerk verkocht, werd je bestempeld als een klote-kunstenaar. Commercie was iets vies. Dat slaat natuurlijk nergens op. Van mij mogen ze alle subsidies afschaffen, dat is helemaal niet goed. Als ik een werk kan verkopen zal ik het niet laten. Ik heb daarvoor zo mijn vaste kanalen en daarmee ‘basta’. Goed is goed. Ik ga er zelf niet op uit. Laat mij maar gewoon werken, dat doe ik liefst, elke dag.

Over 25 jaar.....

65 + 25, hoeveel is dat? Nou, dat maak ik misschien nog wel mee! Ik denk dat ondanks alle moderne technieken de kracht van het gewone, ‘stilstaande’ schilderij over 25 jaar nog zo sterk zal zijn, dat het stand zal houden. Het schilderij zal de moderne technieken overwinnen!

Bekijk het werk van Ad Verstijnen