Amerentske Koopman

Publication date: 1-7-2014 09:53:07
Artist1508
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Amerentske-Koopman.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik wist vooral goed wat ik niet wilde worden. Heb wel altijd een voorliefde gehad voor architectuur. Mijn vader was architect en ik zat graag achter zijn tekentafel. Ook had ik al vroeg affiniteit met kleuren en stoffen. Op school ontvluchtte ik de wiskundelessen, om in het handvaardigheidlokaal neer te strijken. De kunstacademie lag wel voor de hand. Ik heb architectuur gedaan, met schilderen als aanvulling. Officieel ben ik interieurarchitect. De lijn naar het kunstenaarschap was dus vrij kort.

Welke tip had je aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Ik zou nog sneller op mijn doel afgaan of nog eerder proberen helder te krijgen wat je echt wilt. Dan was ik destijds nog op tijd geweest om deel te nemen aan de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst- daar kom je tot je 26e voor in aanmerking.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik kan leven van mijn werk; dat veel mensen mijn werken willen, waardoor ik genoeg verdien om mijn eigen ding te kunnen doen.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Kunst.nl is wel heel steady en het is heel prettig dat er elke maand een bepaald bedrag binnenkomt. Kunst.nl brengt continuïteit want je kunt niet met je eigen werk blijven leuren.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkst inspiratiebron?

Friedrich Hundertwasser. Vooral veelzijdige kunstenaars, ik hou van die breedheid, omdat ik zelf ook multidisciplinair werk. Als ik verder een aantal voorbeelden mag noemen: Gerhard Richter, Jack van Mildert, Bas Lobik, Florentijn Hofman, Robert Zandvliet, Tejo Remy, René Veenhuizen en Zaha Hadid.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Dunne verf, dynamiek, lijnenspel, gelaagdheid, kleurnuances en subtiliteit is de kracht van verrassing. Een schilderij moet geborgenheid kunnen bieden, een soort ruimte of inzicht, een diepere laag. Het kan heel oppervlakkig ogen, maar er moet wel een betekenis achter zitten.

Is jou een bijzonder moment of een speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Jááá, de publieksprijs! De koffer met geld die ik mocht open maken met mijn zoontje van anderhalf (op de BASdag 2005, red.). Dat winnende werk had voor mij een speciale betekenis. Het thema van die dag was “Ontdekken” en mijn werk had de titel “Morgen, zoek ik verder”. Het verbeeldde de zoektocht van mij en de dingen die je plek geeft in je leven. Dat werk had een bepaald evenwicht; je hangt het hier op en dan wint het ook nog, dus het komt blijkbaar ook zo over op mensen! 

25 jaar Kunst.nl, is er veel veranderd in de loop der tijd?

Volgens mij is er in de relatief korte tijd dat ik met jullie samenwerk niet zo veel veranderd, behalve dat mijn collectie bij Kunst.nl enorm is toegenomen. Ja, de BASdag is weg gevallen, helaas.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Het één kan nooit zonder het ander, zeker niet als je wilt leven van je werk.

Over 25 jaar.....

Dan hoop ik nog steeds mijn dingen te kunnen maken en dat mensen die ook nog steeds willen hebben. Ik ga niet met pensioen.