Angèle Etoundi Essamba

Publication date: 1-7-2014 10:04:54
Artist3012
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Angele-Etoundi-Essamba.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Als kind had ik al de fascinatie voor mensen, hield ik van mensen kijken. Ik heb lang iets met kindergeneeskunde willen doen. Het werd uiteindelijk filosofie. Toen ik in 1982 naar Nederland verhuisde, heb ik die studie afgebroken. Door de taalbarrière kwamen er al snel andere dingen op mijn pad, waaronder fotografie. Toen ik op mezelf ging wonen, werd het voor mij mogelijk om voor de fotografie te kiezen; ik werd niet langer door anderen beïnvloed. Het was wel meteen duidelijk dat ik met mijn foto’s mensen wilde laten zien, donkere mensen. Mijn fotografie is iets waarmee ik mezelf kan identificeren.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Ik heb dat zelf erg gemist, een rolmodel, iemand die tips kan geven! Ik heb echt alles zelf moeten doen. Het is in ieder geval een wereld waarin vrouwen niet echt goed vertegenwoordigd zijn laat staan zwarte vrouwen, ik had op dat gebied geen referenties. De tip die ik zelf altijd geef; zet gewoon door, als het een passie is en je gelooft er in dan moet je er voor gaan. Streef naar perfectie, streef naar vernieuwingen en streef naar het beste. Niet alleen het fotograferen maar ook het presenteren, alles heeft te maken met het eindproduct. Wil jij je brood verdienen in de kunst dan moet je echt iets heel speciaals maken en zorgen dat je eruit springt.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op 2 dingen. Op de weg die ik heb afgelegd om te komen tot waar ik nu ben. Maar ook op alles wat mijn werk teweeg brengt bij andere mensen. Hoe mijn werk mensen inspireert. Dan denk ik “wauw”! Je doet het natuurlijk voor jezelf, het is een soort schreeuw die eruit moet, je communiceert met je werk, je voert een gesprek met mensen. Het is heel mooi als ieder op zijn eigen manier daarin iets kan vinden. Dat brengt heel veel voldoening!

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Kunst.nl is natuurlijk echt een begrip binnen de kunstuitleen. Ik weet dat ik dankzij Kunst.nl met mijn werk bij een hoop bedrijven terecht bent gekomen. Kunst.nl is een belangrijke tussenpersoon geweest in het verspreiden van mijn werk op de zakelijke markt. Kunst.nl is een soort platform dat het werk verder brengt dan de kunstenaars zelf zouden kunnen. De samenwerking met Kunst.nl is heel prettig, vooral de persoonlijke aanpak.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Er zijn veel kunstenaars die ik bewonder, eigenlijk teveel om op te noemen. Een van mijn favorieten is Man Ray. Ik houd ook heel veel van beeldhouwers, zoals Rodin. Mijn inspiratie vind ik eigenlijk altijd bij mezelf of in mijn directe omgeving. Je kunt zeggen dat Afrika of mijn Afrikaanse oorsprong en het leven tussen 2 culturen de voornaamste inspiratie is voor mijn werk.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Ikzelf definieer mijn werk altijd met drie sleutelwoorden: kracht, trots en zelfbewustzijn. Ik hoop dat mijn werk dat ook uitstraalt.

Is jou een bijzonder moment of speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Op momenten dat het financieel soms best moeilijk was, kon ik op Kunst.nl terugvallen en hebben ze werk van mij aangekocht. Het gevoel dat mijn werk gewild is, is heel fijn. De continuïteit is een prettig gegeven. Daardoor kan ik de dingen blijven doen die ik wil.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Echte liefde. Als ik creëer denk ik niet “dit moet verkopen”. Ik werk gewoon vanuit mijn ziel en vanuit mijn passie of het nu verkoopt of niet. Daarnaast moet ik wel leven. Kunst maken is voor mij geen luxe. Ik wil van mijn werk kunnen leven en niet van een subsidie of uitkering. Daarom is een bedrijf als Kunst.nl echt ideaal. Als kunstenaar is het heel moeilijk om jezelf te verkopen. Er zijn andere mensen die dat beter kunnen doen en ook moeten doen. Je maakt kunst tenslotte niet om het in de kast te laten staan. 

Over 25 jaar.....

Jeetje, dan ben ik bijna 75. Of ik er dan nog ben weet ik niet, maar mijn werk is er dan zeker weten nog! Ik hoop dat zoiets als kunstuitleen de tijd overleeft en over 25 jaar nog bestaat! Kunst is tenslotte voor iedereen en niet alleen voor de mensen die het zich kunnen veroorloven.