Barbara Broekman

Publication date: 1-7-2014 10:11:34
Artist1694
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Barbara-Broekman.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik wist echt niet wat ik wilde worden, maar was al vanaf mijn 4e bezig met lapjes, met dingen maken. Het moest iets te maken hebben met scheppen, zelf iets tot stand brengen. Het was zo klaar als een klontje dat ik naar de kunstacademie moest gaan. Ik heb eerst een gedegen basis gelegd door mijn studie aan de Rietveld Academie en ik heb een graad behaald aan het California Collage of Arts. Daarna heb ik vanuit mijn gedrevenheid gestaag en met een flinke dosis doorzettingsvermogen langzaamaan mijn plek bevochten en veroverd.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Wat ik echt gemist heb, is de geruststelling van docenten en vakgenoten dat je de tijd moet nemen. Je moet je niet doodstaren op het feit dat die carrière meteen flitsend tot stand moet komen. Zorg dat je contact houdt met de samenleving , neem er desnoods een baantje bij, en werk langzaam maar gestaag aan de ontwikkeling van je eigen beroepspraktijk.

Waar ben je het meest trots op?

Ik heb als alleenstaande ouder en kostwinner in mijn eigen levensonderhoud voorzien door exact alleen maar datgene te doen wat ik wilde doen een beeldend kunstenaar zijn. En dat zonder concessies te doen aan mijn werk!

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Kunst.nl verhuurt werk van mij en heeft daarmee de weg geopend naar een markt die ik zelf minder makkelijk bereik. Een doelgroep die er duidelijk wel is wordt door jullie aangereikt.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Ik ben altijd heel erg gecharmeerd geweest van barok, van kunstenaars als Rubens en Tiepolo. Het gaat over energie, emotie, lichtwerking. Barokke schilderijen zijn heel plastisch, heel aards enheel prachtig. Bij de hedendaagse kunstenaars is Marlène Dumas mijn grote favoriet, ik vind het echt ongelooflijk hoe zij haar onderwerpen, die zo dicht bij ons dagelijks bestaan liggen, weet te vangen! Maar ook Frank Stella; dat is barok uit de huidige tijd, zijn werk is groots en meeslepend. Zelf word ik vooral geïnspireerd door onderwerpen waar wij tegenaan lopen in het dagelijkse bestaan, zoals liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen de seksen. Ik spiegel mijn persoonlijke ervaringen en interesses aan deze universele emoties en thema’s.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

In mijn werk stuur ik aan op een rechtstreekse confrontatie met de zintuigen. Het grote formaat, de diepe kleuren, de suggestie van beweging en de tastbaarheid van het materiaal roepen een sensuele ervaring op. Prikkelen, verleiden en uitdagen tot kijken, dat is wat ik met mijn werk beoog.

Is jou een bijzonder moment of speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

De expositie op de BASdag van 2005. Ik heb echt genoten van die dag en van mijn deelname aan de expositie; ik werd 2e. Dat was ook heel leuk.

25 jaar Kunst.nl , is er veel veranderd in de loop der tijd?

Toen ik voor het eerst met jullie sprak, begin jaren 90, had ik nauwelijks werk in stock. Jullie wilden graag met mij samenwerken, maar de productie van mijn werk is zo kostbaar dat het onmogelijk was om voor verhuur doeleinden te produceren. Vele jaren later had ik een uitgebreide stock collectie opgebouwd en kon ik beschikbaar werk voor de verhuur aanbieden. Het is erg prettig om met Kunst.nl samen te werken!

Kunst en commercie: echte liefde of een verstandshuwelijk?

Allebei! Kunstenaars moeten hun eigen broek ophouden en een zekere commercialiteit kan heel gezond en nuttig zijn. Maar ik geloof ook heilig in de totstandkoming van onafhankelijke kunst. Kunst die gemaakt wordt omdat het onontkoombaar is vanuit een innerlijke drijfveer. Vanuit dat vrije gedachtegoed kan spannend, prikkelend en interessant werk ontstaan, denk ik. Commercie kan ook heel dwingend en beperkend zijn. 

Over 25 jaar.....

Dan ben ik 80! Ik hoop dat ik met mijn werk iets kan nalaten endat er iets van wat ik doe beklijft. Je bent uiteindelijk toch maar een stipje in het hele aardse gebeuren.