Bert Grotjohann

Publication date: 1-7-2014 10:14:30
Artist980
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Bert-Grotjohan.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Als klein kind wilde ik al kunstenaar worden. Het was ook eigenlijk het enige waar ik wel een beetje gevoel voor had. Ik ben op mijn 16e al naar de Kunstnijverheidsschool gegaan, ’s avonds. Overdag werkte ik bij Ahrend, als grafisch ontwerper. Om als jongen in een studio te werken, dat was de hemel, het hoogst haalbare. Later heb ik ook ik nog een opleiding gevolgd aan de Rietveldacademie.

Waar ben je het meest trots op?

Ik heb veel grote dingen gemaakt, ook in de monumentale sfeer. Ik heb ooit één prijs gewonnen, dat was de Thérèse Schwartze Prijs.

In hoeverre heeft Kunst.nl kunnen bijdragen aan jouw succes?

Je zou de vraag ook kunnen omdraaien eigenlijk! Ik heb een hoop opdrachten gedaan met Kunst.nl, voor SOS Kinderdorpen, voor de Stichting Kinderpostzegels. Ik heb een herinneringsmonument gemaakt voor Roteb en een reeks hele mooie schalen voor de Belastingdienst. Ook heb ik meegedaan aan het stoelenproject. Er was altijd enorm veel activiteit. Maar mijn grootste succes binnen Kunst.nl is dat ik schilderijen verhuur die jaren bij bedrijven blijven hangen, schilderijen die ik misschien al 25 jaar niet meer heb gezien! Dat is iets wonderlijks!

Wie is je favoriete kunstenaar (uit heden of verleden)?

In het begin van mijn kunstenaarsbestaan waren dat grote kunstenaars als Hercules Segers en Jeroen Bosch. In deze tijd zijn dat Picasso en Mark Rothko, belangrijke kunstenaars die wel degelijk invloed hebben gehad op mijn werk.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Dat vind ik een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik ben een veelzijdig kunstenaar en actief op het gebied van grafiek, schilderijen, aquarellen, tekeningen en glas. Als kunstenaar maak je verschillende periodes mee, maar je probeert wel een eigen handschrift te ontwikkelen.

Is jou een bijzonder moment of speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Al die manifestaties die we hebben gehad, de kunst in opdracht. Dit komt de laatste tijd niet meer voor en dat is jammer! Het is een stukje geschiedenis en daar maak je deel van uit. Ik heb er altijd een goede boterham aan gehad en dat is heel fijn! Ik heb altijd op een enorm plezierige manier met Kunst.nl samengewerkt!

25 jaar kunst.nl. Is er veel veranderd in die tijd?

Inderdaad! Net zo goed als de maatschappij veranderd is en wat harder is geworden, is BAS ook zakelijker geworden. Maar als je 48 mensen voor je hebt werken, moet je ook wel zorgen dat je commercieel sterk bent.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Kunst en commercie kunnen niet zonder elkaar. Het is eigenlijk een combinatie van liefde en een verstandshuwelijk, je kunt dat niet los van elkaar zien. Als ik een werk maak ga ik er niet vanuit of ik het wel of niet kan verkopen of verhuren, het gaat op dat moment om het gevoel. Als je in opdracht werkt, wat ik ook graag doe, dan houd ik wel rekening met de opdrachtgever.

Over 25 jaar.....

Dan leven wij in een totaal andere wereld. Ook op het gebied van beeldende kunst. Neem de computergames, als je kijkt wat ze op dat gebied nu al kunnen, die lui kunnen verrekt goed tekenen, hoor. Dat is voor mij net zo goed beeldende kunst!


Ga naar de Biografie van Bert Grotjohann en bekijk zijn kunstwerken.