Jan Bollaert

Publication date: 1-7-2014 11:16:17
Artist850
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Jan-Bollaert.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik heb er altijd van gedroomd beeldend kunstenaar te worden. Ik wilde wel financieel onafhankelijk zijn en geen bohemien worden. Dit is me gelukt, al is het via allerlei omwegen. Ik was eerst accountant, daarna grafisch vormgever. Pas op mijn 30e heb ik de uiteindelijke stap gezet. Al tijdens mijn eerste expositie legde ik contact met Kunst.nl. Dat was in 1993. Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan met mijn werk.Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?Dat er zoiets als kunstverhuur bestaat zodat je, als je maar hard genoeg werkt, een stabiel inkomen kan hebben.Keihard werken en bereid zijn om daarvoor alles te laten staan en als je dat niet wilt, moet je er niet aan beginnen. Je moet verschrikkelijk gepassioneerd zijn.

Waar ben je het meest trots op?

Uiteindelijk ben ik het meest trots op de werken zelf en op het feit dat ik zonder enige hulp en tegen ieders advies in er meer dan aardig in geslaagd ben om fulltime te kunnen leven van de kunst.Trots ben ik ook op het affiche dat ik heb mogen maken voor het Memorial van Damme. Om daarvoor uitgenodigd te worden was super!Ook het feit dat ik met mijn werk in jullie huisstijl terugkom, dat vind ik een heel groot compliment!

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Zonder Kunst.nl zou het voor mij 10x moeilijker geweest zijn, vooral in de eerste jaren!Kunst.nl heeft me door de verhuur een basis inkomen bezorgd, zodat ik altijd fulltime kon blijven schilderen zonder enig bijbaantje te moeten zoeken. En dat is een luxe die niet te onderschatten is.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Op dit moment is dit Michel Borremans en anders zeker Robert Rauschenberg. Zeker niet Andy Warhol. Ik ben ooit omschreven als de Antwerpse Andy Warhol, dit vond ik verschrikkelijk! Een grote inspiratiebron is de veelheid aan beelden die we via tv en internet te zien krijgen. Ik heb constant mijn camera naast me liggen als ik tv kijk, zodat ik makkelijk een foto kan maken van al wat ik zie dat mogelijk voor een werk geschikt kan zijn.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

De combinatie van twee of meer beelden waartussen geen rationeel verband bestaat, maar die om een onverklaarbare reden een harmonieus of intrigerend geheel maken. Kenmerkend voor mijn oudere werken zijn de loden lijsten. Ben altijd trots op dat idee geweest. Ik moest indertijd een systeem vinden om zelf lijsten te maken, omdat het laten inlijsten onbetaalbaar was. Wel grappig dat mijn lijsten nu waarschijnlijk meer waard zijn dan mijn schilderijen, gezien de loodprijs.

Is jou een bijzonder moment of een speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Het jaarlijkse “tuinfeest” bij Kunst.nl. Dat vond ik echt een hoogtepunt! Het was een ontmoetingsplek voor klanten en kunstenaars, met een fijne sfeer, goede catering, muziek. Zo’n leuke dag dat je haast niet weg zou willen!25 jaar Kunst.nl. Is er veel veranderd in de loop der tijd?Het is moeilijker geworden om mijn collectie bij Kunst.nl verder uit te breiden. Maar ik mag niet klagen, hoor, er zijn inmiddels al een hele hoop werken en de bomen groeien nu eenmaal niet tot aan de hemel!

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Voor mij echte liefde, maar ik denk dat ik daarbij wel een uitzondering ben. Als je eerst economie studeert voordat je naar de kunstacademie gaat, dan heb je duidelijk al iets met het bedrijfsleven.Laat ik het zo zeggen, in mijn atelier voel ik me 100% kunstenaar, maar aan de telefoon met BAS of een andere klant dan voel ik me een echte ondernemer.

Over 25 jaar.....

……. zal ik 77 zijn, dus dan mag het allemaal wat minder zijn. Maar tot dan hoop ik dat de samenwerking en het succes van en met BAS op zijn minste hetzelfde zal blijven of nog zal groeien.Ik denk dat BAS makkelijk de volgende 25 jaar kan blijven voortduren