Leentje Linders

Publication date: 1-7-2014 11:33:10
Artist3119
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Leentje-Linders.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik wilde vroeger of piloot of kunstenaar worden. Deze twee passies heb ik kunnen samenbrengen door als kunstenaar ‘de kunst van het vliegen’ en alles wat met luchtvaart van doen heeft tot hoofdthema te maken in mijn werk.

Welke tip had je graag in het begin van je loopbaan gekregen?

Tips over hoe zakelijk om te gaan met mijn werk. Ik blijf het moeilijk vinden en ik ben nog steeds verlegen om een adequaat bedrag te vragen voor mijn etsen.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik voor een kunstopdracht als copiloot in een F-16 heb gevlogen.In feite was dit een performance. Ik ben er trots op dat ik de luchtmacht en een minister van Defensie zover gekregen heb. Ook dat ik het aankon om de zware keuring, het leertraject en de vlucht te doorstaan. Die opdracht resulteerde in een kunstwerk waar ik erg tevreden over ben, en dat ben ik zelden.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Het is belangrijk voor je image dat je werk is opgenomen in de gerenommeerde kunstcollectie van Kunst.nl. Of dat ook bijgedragen heeft aan mijn succes kan ik moeilijk meten.

Wat is je favoriet kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Een kunstenaar uit het verleden is voor mij Rembrandt, en dan vooral als etser. Ik vind zijn etsen mooier dan de meeste van zijn schilderijen. Een favoriete kunstenaar uit het heden is voor mij Joost Conijn (1971). Hij is een kunstenaar die naar eigen ontwerp machines, auto's of vliegtuigen maakt van hout die daadwerkelijk kunnen functioneren, rijden of vliegen. Met deze auto’s of vliegtuigen maakt hij een reis. Het hele gebeuren, het reisverslag en de foto’s vormen zijn kunstwerk. Ik bewonder zijn creativiteit, zijn technische vaardigheden en zijn moed.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Ik heb altijd gestreefd naar grote herkenbaarheid. Dat is gelukt door mijn eigen stijl van etsen en door de onderwerpkeuze.

Is jou een bijzonder moment of een special gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Ja, natuurlijk het moment in 2008 dat ik de BAS Grafiekprijs won met mijn kleurets Apollo Thirteen. Dat was echt top!

25 jaar Kunst.nl, is er veel veranderd in de loop der tijd?

Ja, in de afgelopen 25 jaar is er vooral veel veranderd ten aanzien van de kunst.Er is veel meer appreciatie gekomen voor kunst door een veel groter publiek.Dat is een wel golfbeweging, want ik op dit moment constateer ik weer een neergang, zeker voor waardering van grafiek. Daarom mijn complimenten aan Kunst.nl, omdat er een mooie Grafiekprijs in Nederland door jullie bedrijf gehandhaafd wordt.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Kunst en commercie; mijns inziens kunnen ze niet zonder elkaar bestaan.Kunst die niet gezien wordt "bestaat niet". Het geeft de kunstenaar veel voldoening om niet alleen geld voor zijn werk te krijgen bij verkoop, maar ook erkenning en het fijne gevoel dat er mensen zijn die je werk waarderen en er van genieten. Wat mij betref dus echte liefde.

Over 25 jaar…..

Over 25 jaar hoop ik dat de golfbeweging qua appreciatie van kunst die nu naar beneden loopt weer helemaal terug is en op een zodanig niveau dat kunst absoluut niet weg te denken is in het dagelijks leven van alles en iedereen in de maatschappij!