Luciënne van Eeden

Publication date: 1-7-2014 11:35:52
Artist2259
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Lucienne-van-Eeden.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Ik wilde vroeger altijd balletdanseres worden. Vanaf mijn 4e ben ik begonnen met klassiek ballet. Dansen was echt mijn passie en dat heb ik heel lang en intensief gedaan. Maar eigenlijk vond ik alles op het creatieve vlak leuk: tekenen, schilderen, boetseren, bloemen plukken voor moeder. Dat heb ik heel veel gedaan. Ik was altijd heel erg bezig die kleuren bij elkaar te brengen zodat het een mooi boeketje werd! Ik heb vrij resoluut afscheid genomen van het dansen, omdat ik met het dansen niet het gevoel wilde hebben dat het langzaam minder zou worden. Het schilderen is steeds meer aan de oppervlakte gekomen toen ik naar de academie in Amsterdam ben gegaan. Ik vond het zo fantastisch, dat ik er op een gegeven moment echt voor heb gekozen om fulltime te gaan schilderen.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Er is geen bewust begin geweest van mijn loopbaan als kunstenaar, dus ik zou niet één specifieke tip kunnen noemen. Het leven loopt zoals het loopt, het gaat om de keuzes die je maakt. Als ik de tip had gekregen hoe belangrijk discipline is, was dat misschien wel goed geweest. Discipline is een heel belangrijk om te kunnen slagen.

Waar ben je het meest trots op?

Een rode draad is wel, dat ik altijd heel erg op mijn intuïtie af ben gegaan. Ik heb keuzes gemaakt die niet altijd heel slim leken te zijn, maar ik durfde wel in onzekerheden te stappen en ik heb altijd mijn hart gevolgd. Daardoor ben ik waar ik nu sta. Het geeft een heel fijn gevoel dat ik iets doe waar ik ook echt heel gelukkig van word en daar kan ik ook nog eens van bestaan!

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Kunst.nl heeft in elk geval bijgedragen aan een bepaald vertrouwen dat ik in mijn werk heb gekregen. In die 8 jaar dat ik nu met Kunst.nl samenwerk is mijn werk altijd verhuurd. Het is fijn om te merken dat je werk ook gewaardeerd wordt door de kijker. Het is een bevestiging en dat is heel prettig.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Eén kunstenaar die er absoluut uit springt, is animatiefilmer Frodo Kuipers, mijn man. Hij is tevens de grootste criticus wat mijn werk betreft. Verder zijn er een hoop kunstenaars waar ik veel bewondering voor heb. Grote meesters als Michelangelo, Raphaël, Caravaggio. Ook oude inheemse kunst heb ik altijd heel fascinerend gevonden. En toen ik voor de eerste keer de tekeningen in de grotten van Lascaux zag, heeft dat erg veel indruk op me gemaakt. Ik houd ook van het latere werk van William Turner, zijn landschappen, die zijn heel mooi van kleur, heel mysterieus. Oh ja, en de genialiteit van Bach, dat vergeet ik! Die heb ik toch wel heel vaak opgezet tijdens het schilderen. Ik schilder altijd met muziek!

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Ik denk vooral het werken met primaire en hele sprekende kleuren, zonder schreeuwerig te willen zijn in het werk. Het zoeken van een balans tussen het dikke, pasteuze verfgebruik en transparantie. Ik vind dat mijn werk iets positiefs uitstraalt. Bloemen komen ook vaak voor in mijn werk.

Is jou een bijzonder moment of een special gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Jullie hebben een aantal keren de BASdag georganiseerd, waar o.a. een expositie en een kunstprijs aan verbonden waren. Helaas heb ik nooit de eerste prijs gewonnen, maar wel twee keer een eervolle vermelding gekregen. Die waardering voor je werk, dat geeft veel vertrouwen. Het is ook leuk om andere kunstenaars te ontmoeten. Je ziet alles van eens vanaf de andere kant.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Het zijn absoluut twee losse elementen voor mij, maar ik denk dat ze zeker hand in hand kunnen gaan. Soms hoor je van kunstenaars dat ze vies zijn van commercie, dat heb ik helemaal niet. Als je gewoon kunt werken vanuit je hart en daarmee een groot publiek kunt bereiken, andere mensen in hun hart kunt raken en er dan ook nog van kunt bestaan, dan is er niets mooiers dan dat.

Over 25 jaar…

.…hoop ik nog steeds wakker te worden als een gelukkig mens en nog heerlijk te kunnen schilderen en de dingen te doen die ik wil met de mensen van wie ik houd om me heen!