Marc Langer

Publication date: 1-7-2014 11:41:15
Artist3037
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Marc-Langer.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Dat kan ik me niet herinneren. Maar als ik vroeger met m’n ouders op vakantie ging, nam ik altijd een schrift mee om in te tekenen. Ik ben heel vroeg van school gegaan, had er een hekel aan. Ik ging naar de avond-MEAO, maar had na 3 jaar nog steeds geen diploma. Heb toen een oriëntatiecursus gedaan, maar werd niet aangenomen op de Koninklijke Academie. Ik ben daarom eerst naar de Vrije Academie gegaan. Ik ben tijdens mijn studie minder gaan werken. Had eerst een fulltime baan als boekhouder, later werd ik, zonder enige vooropleiding, sociaal pedagogisch werker tussen dak- en thuislozen. Dat was onregelmatig werk, waardoor ik meer tijd had voor de kunst. Toen ik werd ontslagen ben ik full time kunstenaar geworden.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Geen. Ik ben wel blij met de tip die ik destijds kreeg: als je wat wilt vertellen, maak je maar een goed schilderij. Met andere woorden: werk gewoon lekker door en je komt er wel.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik zover ben gekomen, zeker omdat ik op de academie toch te horen heb gekregen dat ik weinig talent had. Door hard te werken heb ik dat bij kunnen schaven.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Dat Kunst.nl mijn werk verhuurt, geeft continuïteit en dat is fijner dan extreme uitschieters. Het vormt een basis en het brengt zekerheid en stabiliteit, een soort rust. Niet alleen het geld, maar ook de waardering is belangrijk. Het is prettig dat mijn werk gezien wordt, dat het niet weggestopt word, want daar maak je het niet voor.

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Mijn favoriete kunstenaar is Ed van der Kooy. Hij was mijn leraar op de Vrije Academie. Behalve dat ik zijn doeken prachtig vind, heeft hij me het plezier in het schilderen bijgebracht. Hij staat met beide benen op de grond. Zijn bescheidenheid spreekt me aan.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

De alledaagsheid, de herkenbaarheid van mijn onderwerpen, het warme en helder kleurgebruik Oudere mensen lieten op een expositie het woord “nostalgie” vallen.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Het is best lastig; kunst en commercie. Je maakt iets vanuit een idee, dat werk je uit en daarna moet je er een commerciële kant mee op. Ik heb het geluk dat de markt voor mijn werk best groot is en dat ik heb toch de vrijheid heb om te doen wat ik zelf graag wil. Maar ik zou nooit twee keer hetzelfde schilderij maken, ook al zou daar vraag naar zijn.

Over 25 jaar….

Dan verhuurt Kunst.nl de meest prachtige schilderijen van me, al ben ik wel heel nieuwsgierig naar wat ik dan maak!