Miriam Slaats

Publication date: 1-7-2014 11:44:36
Artist897
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Miriam-Slaats.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunstwereld terecht gekomen?

Kunstenaar worden was niet van kinds af aan een specifieke wens, maar ik ben altijd ondernemend en creatief geweest en kon daar ook gestalte aan geven. Het bleef niet alleen bij dromen. Later ben ik naar de kunstacademie gegaan, eerst in Breda en daarna naar Maastricht, echt met het idee om er uiteindelijk ook iets mee te gaan doen.

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Wat ik in mijn opleiding aan de academie gemist heb, is het zakelijke aspect van het kunstenaarschap. In het maken van kunst wordt je wel getraind, maar je leert bijvoorbeeld niet hoe je een offerte maakt of een contract opstelt. Ik had nog het geluk dat ik uit een zakelijk milieu kom en dat ik iets van een basis van huis uit heb meegekregen. Maar over het algemeen is het een groot gemis. Het zou eigenlijk als vak moeten worden toegevoegd aan de opleiding.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest blij dat gestalte kan geven aan mijn diepste gevoel en dat ik daarmee ook andere mensen kan behagen. Dat is een gevoel van vrijheid, van gelukszaligheid. Dat vind ik echt een rijkdom en iets om trots op te zijn.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

Zeker in het begin is Kunst.nl voor mij een hele grote ondersteuning geweest. Het was een platform om mijn kunst naar buiten te brengen. Het een grote organisatie die zijn zaken goed op orde heeft. Kunst.nl is flexibel, heeft veel contacten en een hoop ervaring. Het is een fundament waar je op kunt bouwen. Voor mij is het een eeuwige liefde!

Wie is je favoriete kunstenaar of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

Mijn belangrijkste inspiratiebron is het leven zelf en ook hoe ik me daarin verhoud. Gevoelens, de diepere laag, wat het met me doet, dat uit ik ook in mijn kunst. Er vinden verschuivingen plaats, je werk gaat naar een ander level, je komt in een andere fase van je leven. Dat leven voedt me.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

De vergankelijkheid speelt een grote rol mijn kunst. Gevonden materialen, een oude schoen, de schoonheid van een stuk ijzer. Ik ben anders naar de dingen gaan kijken. De overtollige franje is er een beetje vanaf, de puurheid komt meer naar boven. Ik denk ook dat dit een facet van het leven is. De dolle hond is weg, je bent wat minder van je stuk te brengen. Je blijft dichter bij jezelf.

Is jou een bijzonder moment of een speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Ooit organiseerde ik een middag in het thema “Simply Red” . Het was een programma met een hoop passionele mensen, een uitdaging in de muziek en in de kunst. Alles was rood, de Bossche bollen ,het welkomstdrankje, de gasten waren in het rood gekleed, er werd rood geschilderd en over rood gezongen. In die setting kwamen plots kwamen twee medewerkers van Kunst.nl, als een soort ingezonden mededeling, met een rode stoel binnen, gemaakt in het kader van het stoelenproject*. Deze interactie met Kunst.nl vond ik zo leuk en opmerkelijk, dat zal ik nooit vergeten.

25 jaar Kunst.nl. Is er veel veranderd?

Kunst.nl is gegroeid. Het is wat zakelijker geworden. Dat heeft ook zijn pluspunten. Het bedrijf staat zekerder op zijn fundament. Er zijn fantastische initiatieven, er wordt veel meegedacht. Mijn werk is er nog steeds in goede handen

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Kunst en commercie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik in mijn atelier ben, denk ik niet aan commercie, dan doe ik mijn ding. Zodra het werk gesigneerd is, wordt het opeens een product en ga ik denken hoe ik het werk het beste op de markt kan brengen. Dan laat ik het los. Over het algemeen heb ik er geen probleemmee om afstand te doen van mijn werk. Als mensen het kopen, wordt dit met liefde gedaan.

Over 25 jaar….

Dan ben ik een oude taaie! Ik hoop dan een oude rot in het vak te mogen zijn. Mooie kunst maken, puur en zuiver, dat wil ik blijven doen. Ik hoop dat me gegeven en gegund is! Ik hoop ook dat over 25 jaar mijn kunst de wereld veroverd heeft!