Kunst.nl in De Financiële Telegraaf

Interview met Bram Polak en Berit van Dobbenburgh, 26 juli 2015

Download artikel (PDF)

ZAKELIJKE HUURMARKT SCHILDERIJEN EN BEELDEN GROEIT WEER

’Kunst geeft kantoor ziel’

RAAMSDONKSVEER - Kunst huren in plaats van kopen. Steeds meer Nederlandse bedrijven en instellingen doen het. Nu de crisis voorbij is, groeit de zakelijke kunstverhuurmarkt weer.

Elk jaar worden er in Nederland tienduizenden kunstwerken verhuurd, met een totale waarde van €80 miljoen. De omzet van de zakelijke huurmarkt wordt geschat op €12,5 miljoen per jaar. Meer dan een derde daarvan wordt behaald door Kunst.nl – voorheen ook bekend als Business Art Service – de grootste kunstuitleen voor bedrijven en overheid.

Kunst.nl heeft de afgelopen vijf jaar zeven kleinere partijen, onder wie IQ uit Zwolle, het Delftse Art at Work en CBK Drenthe en CBK Gelderland overgenomen. „We waren al de grootste. Maar nu steken we echt met kop en schouders boven onze concurrenten uit”, zegt directeur Berit van Dobbenburgh.

„Voor ons was het belangrijk om ons marktaandeel te vergroten. Want ook wij hebben een tik van de crisis gehad en een omzetdaling van 25% gekend”, vult grootaandeelhouder Bram Polak aan. De jonge ondernemer nam in 2008 het stokje over van zijn vader David Polak. Hij richtte de onderneming bijna dertig jaar geleden op.

Door de kosten in lijn te brengen met de omzet, processen efficiënter in te richten, te investeren in de collectie, het salesapparaat en de recente overnames, plust het bedrijf inmiddels weer voorzichtig. „Er was een periode dat er nauwelijks nieuwe klanten kwamen. Maar nu melden ze zich weer schoorvoetend. Vooral vanuit het mkb is er weer vraag naar kunst op de werkvloer.”

„Koffie wordt echter nog altijd belangrijker gevonden dan kunst”, knikt Polak. „Te vaak denken mensen nog dat kunst ontoegankelijk, duur en elitair is.” Van Dobbenburgh knikt. „Maar kunst geeft een kantoor een ziel. Het inspireert en verbindt.”

„Klanten zijn doorgaans verrast als we voorrekenen wat een collectie huren kost. Meestal een fractie van wat zij verwachten. Wij vragen 15% van de waarde van de collectie als huurprijs.” Voor €250 per maand heb je al 10 tot 25 kunstwerken hangen”, rekent Polak voor.

„Dat is inclusief alle service: van het advies, tot het transport, de verzekeringen en het ophangen van de werken, plus de jaarlijkse wisseling van schilderijen. Kleinere kunstverhuurbedrijven zijn vaak blij als een klant de werken niet wisselt. Maar wij moedigen dat juist aan. Verandering van kunst werkt verfrissend en vernieuwend.”

Ruim 2000 bedrijven en instellingen in Nederland en België nemen al schilderijen, grafiek en sculpturen van Kunst.nl af, dat strategisch gevestigd is in Raamsdonksveer. „Een gemiddelde klant besteed €2500 per jaar aan kunsthuur”, weet Van Dobbenburgh.

Het bedrijf heeft klanten in elke branche, maar levert toch hoofdzakelijk aan zakelijke dienstverleners. „Wij doen veel voor huisartsenpraktijken, advocatenkantoren, ict-bedrijven”, vertellen de twee directeuren. „Maar we hebben ook gevangenissen als klant, alsmede het UWV. Dat is een van onze grootste opdrachtgevers.”

Kunst.nl vervult wensen

Kunst.nl doet aan speciale verzoeken van bedrijven. Zo levert Kunst.nl naar wens van het UWV hoofdzakelijk kunst aan van kunstenaars die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook grotere corporaties schakelen steeds vaker de hulp van Kunst.nl in. Polak: „Veel organisaties willen kunst en de mensen die de collectie beheren niet meer op de balans hebben. Dat wordt nu allemaal liever uitbesteed.”

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie