Kunst op de Zuidas

Uit onderzoek van Kunst.nl. van eerder dit jaar bleek dat met name advieskantoren kunst aan de muur hebben. Een plek waar deze bedrijven in Nederland bij uitstek vertegenwoordigd zijn, is de Amsterdamse Zuidas. Welke kunst is te vinden in het kloppende hart van zakelijk Nederland? Wij zochten het uit.

De architectuur van het bekendste financiële district van Nederland kenmerkt zich door moderne hoogbouw en veel glas. Dit heeft gevolgen voor de kunst die we hier aantreffen. “Door de architectuur is er een beperkt aantal plekken waar kunst een groot gebaar kan maken”, aldus Corine Honders, verantwoordelijk voor de collectie bij Kunst.nl. Hoewel er minder ruimte is, weten we dat advieskantoren en andere zakelijke dienstverleners gek zijn op kunst op de werkvloer. Dit is een uitdaging waar over is nagedacht. “Wij hebben speciaal hiervoor oplossingen ontwikkeld, bijvoorbeeld door het exclusief laten ontwerpen van transparante window screens, bedrukt met werk van kunstenaars.”

Schreeuwerig mag niet

Goede smaak onderscheidt kantoren op de Zuidas. Door de architectuur van de panden is er minder plek voor kunst. Maar de kunst die men er wél aantreft, is van een hogere kwaliteit en afkomstig uit een duurder segment. Meer originele kunst dus en minder grafisch werk in oplage. Kunst is duurder op de Zuidas, maar van schreeuwerig houdt men hier niet.

Op de Zuidas mag het allemaal nét even wat hipper zijn

De bestuurskamer is waar de Zuidas zich – opnieuw – onderscheidt. Waar de meeste bedrijven voorkeur abstract werk plaatsen (bestuurders moeten immers in hoge mate abstract kunnen denken en kunst biedt hen de benodigde inspiratie), mag het op de Zuidas allemaal nét even wat hipper zijn. Bijvoorbeeld met een doek van George Heidweiller. Een strak en modern stadsgezicht. En ook bij de entree, bij de receptie, hangt men graag spraakmakend werk. “Kunst die boven de massa uitstijgt. Doordat er een grapje in verwerkt is. Of door een groot formaat.”

Alles moet perfect

Op de Zuidas geldt dat men over het algemeen zeer grote zorg besteedt aan de aankleding van een pand en hoe het gebouw als geheel overkomt. Dit zie je vaak in alles terugkomen. Van de inrichting en aankleding van het pand, tot op het niveau van de kopjes en schoteltjes. Kunst moet hier eveneens bij passen. Typerend is ook de doortastendheid die er binnen deze organisaties bestaat als het om het plaatsen van kunst gaat. Zo maakte we eens een verhuizing mee van een bank naar een nieuw pand in het zakendistrict. Het gros van onze klanten wacht totdat alles ingericht is en zij helemaal gesettled zijn, voordat zij ons bellen. Maar hier moest alles kloppen. De muren waren nog niet droog en het werk moest eigenlijk al geplaatst zijn. Vanaf dag één moest alles perfect zijn. Dat maakt het echt anders.

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie