Geef je bedrijfsimago een boost met kunst op kantoor Zet kunst in als visuele PR voor jouw bedrijf

Kunst een fijne manier om je kantoor op te leuken? Tuurlijk. Maar een kunstwerk op kantoor laat ook een blijvende indruk achter op je personeel én (potentiële) klanten. Grote concerns met kunstcollecties, zoals ABN Amro en de Rabobank, kennen de strategische waarde van kunst om hun imago een boost te geven allang. Wil jij ook jouw uitstraling als bedrijf vergroten en goodwill kweken? Met het juiste kunstwerk complementeer je niet enkel je kantoor, maar ook je business. En dat werkt zó.

Eerste indruk telt
Office branding is nog nooit zo in zwang geweest als nu. Het voorbeeld volgend van topspelers als Microsoft, Google en Facebook, die met hun extreem creatieve en kleurrijke werkplekken dikwijls het nieuws halen, beseffen ook andere bedrijven steeds beter dat je werkomgeving je visitekaartje is. De fysieke omgeving is zichtbaar, tastbaar en concreet en hiermee een effectief visueel communicatiemiddel.

Net zoals onze thuisinterieur boekdelen spreekt over wie wij zijn, reflecteert ook de kantoorinrichting op subtiele, maar onmiddellijke wijze de waarden en identiteit van het betreffende bedrijf. Verse bloemen bij de receptie en een leuk kleurtje op de muren zijn goede eerste stappen, maar met een kunstwerk belichaam je pas écht je eigen, unieke persoonlijkheid als bedrijf. Hecht je veel waarde aan professionaliteit en kwaliteit? Dan geef je deze boodschap weer met een klassiek schilderij. Wil je als bedrijf vooral gezien worden als dynamisch en innovatief? Dan is een meer experimenteel kunstwerk, zoals een installatie, wellicht de betere keuze.

Laat zien that you care
Op wat voor soort kunstwerk jouw oog ook valt: het is goed je te beseffen dat het een blijvende indruk laat op zowel de medewerkers als de bezoekers. Om een voorbeeld te nemen uit de medische wereld: denk maar eens aan het verschil tussen een wachtkamer met kale muren en eentje met enkele strategisch geplaatste, unieke kunstwerken. De eerste suggereert dat de praktijk, in het beste geval, moeite heeft het hoofd boven water te houden of, in het slechtste geval, geen belang hecht aan het comfort van de cliënten. De tweede wachtkamer, daarentegen, straalt een zekere elegantie en klasse uit, terwijl het op een onbewust niveau de patiënten geruststelt.

Een bedrijf met kunst in huis, communiceert dus dat het zorg besteed aan de presentatie en hiermee geeft om de bezoekers en de medewerkers. Deze laatste groep profiteert daarnaast van de andere, aan kunst toegeschreven voordelen, zoals het stimuleren van creativiteit, productiviteit en het verminderen van stress. Kunst op kantoor komt op deze wijze ten goede aan de bedrijfscultuur en het welzijn van de medewerkers, die trots zijn op hun werkplek en deze beschouwen als fijn en plezierig. Een beter uithangbord dan gelukkige medewerkers kun je als bedrijf haast niet hebben, toch?


Maatschappelijke verantwoordelijkheid siert
Egoïsme is een afknapper, óók in het geval van bedrijven. Met de opkomst van sociaal maatschappelijk ondernemen, wordt van een bedrijf verwacht dat deze ‘verder kijkt dan de neus lang is’ en een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Door te investeren in kunstwerken en de kunsten te ondersteunen, neemt een bedrijf afstand van de arbeidsmarkt en neemt het een duidelijke verantwoordelijkheid op zich ten aanzien van cultuur. Deze gedachtegang gaat schuil achter de imposante kunstcollecties van grote bedrijven als Akzo Nobel en ABN Amro. In dergelijke gevallen, wordt kunst gekoppeld aan de activiteiten, producten of karakter van een bedrijf, wat ten goede komt aan diens imago.

Ook jóuw bedrijf kan zich een moderne mecenas wanen – zelfs met een bescheiden budget en zelfs als je kunst huurt en niet koopt. Door in zee te gaan met een organisatie die kunstenaars financieel vergoedt voor de verhuurde werken, zoals kunst.nl, draag je indirect bij tot de ontwikkeling van deze kunstenaars. En dat siert jouw bedrijf: wie goed doet, goed ontmoet, ten slotte.  

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie