Kunst op de werkvloer: 3 tips voor het kiezen van de juiste kunst.

U heeft besloten dat uw bedrijfspand behoefte heeft aan kunst. Een goed idee, maar wat is nou dat ene kunstwerk dat de receptie net dat beetje meer allure geeft, de bedrijfskantine meer rust doet uitstralen of voor pit in de boardroom zorgt? Hier een aantal tips voor het maken van de juiste keuze.

Hou het dicht bij de kern(waarden)

Kunst is een ideaal middel om de kernwaarden van uw bedrijf uit te dragen. Kies voor een kunstwerken die de kernwaarden van uw bedrijf op een stijlvolle manier weergeven, maar ga tegelijkertijd ook voor kunst die dit alles niet te letterlijk weerspiegelt. De kunst binnen uw bedrijfsruimte moet prikkelen en daarom juist niet te veel in de lijn der verwachting liggen. Ga dus na wat de kernwaarden van het bedrijf precies zijn, en houd deze in het achterhoofd wanneer u op zoek gaat naar een passend kunstwerk.

Kijk waar u impact kunt maken
Loop voor de aardigheid eens door uw kantoor alsof het een museum is, en kijk welke plekken zich het beste lenen voor het effect van kunst. Verplaatst u zich hierbij in de bezoeker. Neem goed in u op welke indruk de ruimtes maken, en vraag dit ook aan mensen die de ruimtes misschien minder goed kennen. Zij herkennen dode hoeken – of juist de mooiste plekjes misschien beter dan uzelf. Bedenk wat een kunstwerk met een lange gang kan doen, of plaats een sculptuur in een hoek waar niemand het verwacht. Uiteindelijk hoopt u dat kunst op de werkvloer een leuke dialoog op gang brengt.

 
Kies samen met uw medewerkers
Een onderzoek afkomstig van de Britse Exeter University’s School of Psychology toonde aan dat werknemers bij bedrijven met kunst op de werkvloer makkelijker omgingen met stress, en bovendien hun creativiteit zagen toenemen. Daarnaast viel het op dat werknemers die nauw betrokken zijn met de inrichting van hun werkplek over het algemeen ook nog eens vrolijker en gezonder zijn, en een toename in arbeidsproductiviteit zagen van wel 32%. Om de kunst dus echt goed zijn werk te laten doen kan het raadzaam zijn om medewerkers bij de kunstkeuze te betrekken. Beperk het aantal keuzes door een voorselectie voor te leggen aan degenen die hier graag over mee willen beslissen. Dit is een leuk proces waarin collega’s elkaar op een nieuwe manier leren kennen, en de uiteindelijke keus is een team effort waar iedereen achter staat.

Waag de sprong
Met deze tips in acht kan het iets makkelijker zijn om de perfecte keuze te maken. Onze Art Consultants hebben echter nog veel meer tips. Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan op kunst.nl, en we zorgen dat u advies op maat ontvangt.
We bespreken onder meer de beoogde uitstraling van uw kantoorruimtes, uw huidige interieur, gewenste thema’s en kleuren. Een kennismakingsgesprek opzetten gaat makkelijk en snel!

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie