Kunst op de werkvloer: de effecten op ons brein.

Door Fritzi Ponse

Kunst draagt bij aan een goed humeur en een gezond stel hersenen. En dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven. Iedereen heeft immers baat bij vrolijke en productieve mensen op de werkvloer. Lees hieronder de top 4 effecten van kunst op de werkvloer.

1. Kunst zorgt voor aanmaak hersencellen
Kijk naar een kleurrijke grafiek van Corneille en er ontstaat onmiddellijk activiteit in de hersenstam. Die activiteit zorgt weer voor neuroplasticiteit, een proces dat ervoor zorgt dat ons brein niet ‘lui’ wordt, stelt klinisch neuropsycholoog Erik Scherder. Volgens Scherder gaat aanmaak van hersencellen een leven lang door, maar profiteren we hier pas van als we die aanmaak stimuleren met prikkels van buitenaf. Vooral creatieve prikkels, zoals het kijken naar kunst, helpt hierbij. Kijken naar kunst houdt de hersenen dus fit. Een prettige bijkomstigheid van een Corneille aan de bedrijfsmuur dus!

2. Kunst inzetten om specifieke activiteiten te ondersteunen
Het lijkt misschien vergezocht, maar kunst kan de functie van een afdeling of het type werk dat er wordt uitgevoerd, ondersteunen. Dit heeft te maken met onze spiegelneuronen. Spiegelneuronen zorgen er voor dat we, door te kijken naar anderen, ons blijven ontwikkelen en dat we empathie kunnen voelen. Volgens hersenwetenschapper Dick Swaab gebeurt er iets vergelijkbaars door te kijken naar kunst: het brein neemt de emotie of de intentie van de kunstenaar over. Bij AkzoNobel is dit bewust ingezet door op plekken waar de Raad van Bestuur vergadert, abstracte kunstwerken op te hangen om zo een abstract denkniveau te spiegelen. En een digitale installatie of een indrukwekkende zwart-wit foto kan bijvoorbeeld weer de creativiteit of het concentratievermogen verhogen.


3. Kunst maakt blij door afgifte dopamine
Hecht u waarde aan een positieve sfeer op de werkvloer? Dan is het slim de aanmaak van dopamine een handje te helpen met bijvoorbeeld een kleurrijk schilderij of een spannende sculptuur. Dopamine is een lichaamseigen hormoon dat je een gevoel van genot en blijdschap geeft. Als er een tekort dreigt te ontstaan aan dit stofje, krijg je mogelijk behoefte aan stimulerende middelen, zoals cafeïne of nicotine. Maar ook wanneer je een mooi kunstwerk ziet wordt dopamine afgegeven in de hersenen, heeft hersenonderzoeker Swaab aangetoond. Kunst is in dat opzicht een gezond alternatief voor de koffiehoek.

4. Kunst creëert ruimte voor nieuwe ideeën en verbanden
Door kunst naar de werkvloer te brengen en erover te praten ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en verbanden. Want door het actief beleven van een kunstwerk worden verschillende aspecten van het kritisch denkvermogen aangesproken, zoals associëren, bevragen, speculeren, analyseren, fact checking en categoriseren. Dit wijst Amerikaans onderzoek uit naar zogeheten visuele geletterdheid. Inmiddels is Visual Thinking Strategy een bewezen methode die succesvol in musea en op scholen wordt ingezet. Ook het bedrijfsleven kan hiervan profiteren doordat praten over kunst je helpt out of the box te denken.

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie