Foto blauw 2 V4
Kunstenaar

Araun Gordijn

Araun Gordijn

Over de kunstenaar

Tekenen was van jongs af aan een belangrijke bezigheid voor Araun Gordijn. Als tienjarig jochie tekende hij zittend op een klapstoeltje in de drukke straten van het Amsterdamse centrum. Reizen zat er ook al vroeg in. Als zesjarige met de autopet tot over het IJ- Amsterdam Noord, een respectabele afstand voor die leeftijd. In de kunstacademie periode, eind jaren zestig, strekten de afstanden zich uit tot in Klein Azië. Amerika was nog te kostbaar, kortom liftend niet bereikbaar. Daar kwam verandering in door een heuse reisbeurs voor de U.S.A. van het toenmalige C.R.M. 1976. Vanaf die tijd heeft Araun Gordijn intensief gereisd door de States.

Al speurend naar de kunst maar ook onderdelen voor z'n verzameling oude Amerikaanse auto's, o.a. een Cadillac 1951 en een Chrysler Business coupe 1947. Tijdens die trektochten fotografeerde hij talloze "roadside" taferelen langs "Blue Highway's". Midden jaren tachtig zet hij het verzamelde materiaal in voor een reeks schilderijen met het onderwerp reizen door Amerika. Tot op de dag van vandaag werkt hij hier nog steeds aan. Soms met het accent op de auto's dan weer op de architectuur of het landschap. Het is interessant om te zien hoe Araun Gordijn speelt met het dateren van de scènes. Automobielen met hun bouwjaren zijn hierbij een natuurlijk hulpmiddel.

Inmiddels is het werk van Araun Gordijn aardig bekend geworden bij Amerika liefhebbers en verzamelaars van kunst in Nederland en de V.S.. Dagelijkse gebruiksvoorwerpen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het werk van Araun Gordijn. In de zeventiger jaren waren dat beelden, waarin de voorwerpen vaak letterlijk werden nagemaakt. De afgelopen tien jaar zijn het schilderijen waar ze op voorkomen.

Heb je een vraag of wil je langskomen om dit kunstwerk in het echt te bekijken?

We helpen je graag! Als je bijvoorbeeld meer wilt weten over hoe het membership werkt. Ga naar onze contactpagina voor meer info. Contact