Foto blauw 2 V4
Kunstenaar

Hugo Duchateau

Hugo Duchateau

Over de kunstenaar

Schilderende borstels, tekenende potloden en grafiet, potloodslijpsel en verknipt papier werden al in de eerste creaties van Hugo Duchateau verwerkt als een symbool voor zijn verbondenheid met de natuur. Later, in zijn ruimtelijke installaties, gebruikte de kunstenaar bewust natuurelementen zoals water, wind en licht om zijn publiek bewust te maken van de rijkdom van al het leven.

In 1967 was Hugo Duchateau stichtend lid van de “Research Group, samen met o.a. Vincent Van den Meersch, Dré Sprankenis en Jos Jans. Ze zochten naar vernieuwing en legden de nadruk op creatief en kritisch zijn. Verschillende eervolle vermeldingen en prestigieuze prijzen vielen hem ten deel zoals de “Prijs van Rome (’67), Jonge Belgische schilderkunst (’70), zilveren medaille in de Europaprijs voor schilderkunst te Oostende.

Hugo Duchateau kreeg verschillende keren de prijs van de Belgische Kunstcritici en werd in 1983 geselecteerd om de Vlaamse Gemeenschap te vertegenwoordigen op de Biënnale van San Paulo. Een jaar later werd hem de “Prijs Beeldende Kunst van de Vlaamse Deelregering en de “Provinciale Prijs van Limburg voor Plastische Kunsten toegekend. Vanaf 1973 volgden individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland zich op.

Werken van Hugo Duchateau bevinden zich in de collecties van diverse musea en openbare instellingen. Onder andere in het K.M.S.K. te Antwerpen, K.M.S.K. te Brussel, SMAK te Gent, MuHKA te Antwerpen, P.M.M.K. te Oostende, Nationaal Prentenkabinet te Brussel, Het Limburgs Provinciehuis te Hasselt, De nationale luchthaven te Zaventem en het Vlaams Parlement te Brussel.

Heb je een vraag of wil je langskomen om dit kunstwerk in het echt te bekijken?

We helpen je graag! Als je bijvoorbeeld meer wilt weten over hoe het membership werkt. Ga naar onze contactpagina voor meer info. Contact