CatherineVermaut PostWoonkamer
Kunstenaar

Jochem op ten Noort

Jochem op ten Noort

Over de kunstenaar

Het uitgangspunt voor zijn schilderijen bestaat veelal uit foto’s van landschappen die hij zelf maakt op één van zijn vele reizen in onder andere Zuid-Europa, Midden- en Zuid Amerika. De schilderijen van Jochem op ten Noort vertegenwoordigen het landschap, maar ook de textuur en de huid van de aarde. Het zijn elementen van een groter geheel. Door de betekenis van de gebruikte elementen te herformuleren, te ontkrachten of juist kracht bij te zetten probeert hij zijn eigen herinnering vast te leggen.

Het opbouwen van een werk gebeurt in vele stadia en één van de eerste stadia bestaat uit het ontdoen van overbodige factoren in zijn foto’s. Kleuren en patronen worden gefilterd en op deze manier komt hij tot nieuwe uitgangspunten. Het proces van extraheren en filteren vormt een basis, waardoor een palet met slechts formele componenten tot stand komt. Door het opeenstapelen en mengen van elementen zoals lijn, kleurschakering, vorm en oppervlak ontstaat er een gelaagdheid. Door de gekozen patronen goed te onderzoeken en te ontdoen van overbodige onderdelen blijft er een minimale basis over. Met deze basis wordt een ruimte gecreëerd. Niet een ruimte die we kennen in bijvoorbeeld een landschap, maar een ruimte zonder perspectief of duidelijk tastbare bestanddelen. Door zich te focussen op details ontwikkelt hij een nieuwe invalshoek en dus nieuwe ingrediënten, die spelenderwijs de basis vormen voor de kleine doeken en de werken van midden formaat. Deze werken vormen vervolgens het uitgangspunt voor de grote landschappen, waardoor het hele proces van herstructureren opnieuw begint. Door een methode te hanteren van systematisch werken, onderzoekt hij het schemergebied tussen abstractie en realisme. Door een verbinding aan te gaan tussen formele en informele elementen streeft hij er naar om een fusie te creëren tussen beide werelden.

Jochem op ten Noort studeerde in 2002 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij woont en werkt in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen heeft hij zijn werk gepresenteerd in vele solo- en groepstentoonstellingen. Zijn werk is aangekocht door diverse bedrijfscollecties en privéverzamelaars.

Heb je een vraag of wil je langskomen om dit werk in het echt te bekijken?

We helpen je graag! Ga naar onze contactpagina voor meer informatie of bezoek onze expositieruimte. Contact