Etsen

Grote collectie etsen bij Kunst.nl

Etsen maken een belangrijk deel uit van de collectie van Kunst.nl; ruim 2.000 etsen van meer dan 250 verschillende kunstenaars. Jaarlijks laten we een eigen beperkte oplage vervaardigen in samenwerking met de kunstenaars, die alle grafische werken nummeren en signeren.

Wat zijn etsen?

Een ets is een vorm van grafiek, een diepdruktechniek. Grafiek is een verzamelwoord met meerdere betekenissen. Oorspronkelijk had grafiek weinig met kunst te maken; het was louter een techniek om veel van hetzelfde te vervaardigen. De grafische techniek heeft zich tot grafische kunst ontwikkeld en is een autonome kunstvorm geworden. Het principe van het verveelvoudigen is daarbij bewaard gebleven.

Ruime collectie etsen

Het woord "etsen" is afkomstig van het Duitse "ätzen" dat "doen eten" betekent, een proces waarbij een tekening in metaal wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken. Deze wordt in spiegelbeeld aangebracht met een etsnaald. De uitgekraste delen van de etsgrond worden blootgesteld aan een verdund zuur, dat op die plaats het metaal wegvreet. Vervolgens wordt de etsgrond verwijderd, inkt in de uitgebeten delen gewreven en een afdruk gemaakt door de plaat met een vel papier bedekt onder een diepdrukpers door te halen.

NIEUWE ETSEN IN DE COLLECTIE VAN KUNST.NL
sluiten