Zeefdrukken huren of kopen

Grote collectie zeefdrukken bij Kunst.nl

Zeefdrukken maken een belangrijk deel uit van de omvangrijke collectie van Kunst.nl. De totale collectie bestaat uit ruim 30.000 kunstwerken waarvan ruim 20.000 zeefdrukken van meer dan 600 verschillende kunstenaars. Kunst.nl laat jaarlijks eigen beperkte oplages vervaardigen in samenwerking met kunstenaars. Alle grafische kunstwerken zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.

Wat zijn zeefdrukken?

Een zeefdruk is een vorm van grafiek. Grafiek is een verzamelwoord met meerdere betekenissen. Oorspronkelijk had grafiek weinig met kunst te maken; het was louter een techniek om veel van hetzelfde te vervaardigen.

De grafische techniek heeft zich echter tot grafische kunst ontwikkeld. Grafiek is een autonome kunstvorm geworden, een zelfstandig expressiemiddel met een eigen karakter en eigen vakmatige eisen. Het principe van het verveelvoudigen is daarbij bewaard gebleven.

Ruime collectie zeefdrukken

Een zeefdruk is een prent die met behulp van een op de zeef (van zijde, gaas, nylon, metaalglas e.d.) aangebrachte sjabloon is gedrukt. De sjabloon kan zowel met de hand, mechanisch of fotografisch zijn aangebracht. Uitgeknipte sjablonen worden vastgezet onder een stoffen gaas dat op een raamwerk gespannen is. Het papier wordt vlak onder de onderkant van de zeef en de sjablonen gelegd. Over de bovenkant van de zeef wordt inkt aangebracht en met een rubberen blad (de rakel) wordt deze inkt door de zeef heen gedrukt. De afbeelding op de zeefdruk bestaat uit alles dat niet door een sjabloon werd afgedekt. Elke nieuwe kleur van de zeefdruk betekent het opnieuw afdekken van de vormen die je niet gedrukt wilt hebben. Door de variatie van dikte van het gaas kan de dikte van de inktlaag beïnvloed worden. Hierdoor is het mogelijk b.v. dekkende kleuren te drukken (grof gaas) maar ook fijne rasters (met fijn gaas).

Bij andere technieken als de ets, litho of houtsnede staat de voorstelling altijd in spiegelbeeld, bij de zeefdruk is dat niet zo. Bovendien kan ook op andere materialen dan papier worden gedrukt. Een zeefdruk is gemakkelijk herkenbaar aan het feit dat de inkt op het papier ligt. Verder kan er dekkend over andere kleuren worden gedrukt en is er geen ´moet´ (een afdruk van de drukvorm) te zien.

BEKIJK ZEEFDRUKKEN IN DE COLLECTIE VAN KUNST.NL
Clemens Briels - Woman with leaf from

Woman with leaf from

Clemens Briels
Ton Schulten - Mozaiekstad

Mozaiekstad

Ton Schulten
Henk van Vessem - Bronstige bron

Bronstige bron

Henk van Vessem
sluiten