Beniti Cornelis

Beniti Cornelis (1946-2017) is geboren in Mechelen en genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen. Op het eerste gezicht worden we geconfronteerd met een achtergrond, opgebouwd uit bruine, gele en grijze tinten, die doet denken aan vruchtbare aarde. Uit deze imaginaire vruchtbare bodem wordt af en toe een veelheid van tekens, sporen en vlekken geoogst. Deze liggen er nogal chaotisch bij. De verf is over het doek uitgesmeerd in grote vlakken en daarnaast zien we een enorme veelheid van "drippings, dots en dashes".

Na de eerste zintuiglijke confrontatie met de chaotische vormen en gekleurde velden wordt onze aandacht gevangen door de totaliteit en de complexiteit waardoor we nieuwsgierig worden en op zoek gaan naar een dieperliggende coherentie. Beniti Cornelis zegt over zijn werk dat het eerder multifiguratief dan abstract is. We staan dan misschien ook voor figuratieve vormen die in de geest van de kunstenaar en uiteindelijk op het doek een transformatie ondergingen.

In ieder geval is het zo dat in de geest van de kunstenaar de omringende wereld wordt omgezet in één enkele picturale taal, de artistieke taal van Beniti Cornelis of beter: drippings, dots en dashes. Steeds zien we dezelfde iconografie waarin iedere kijker wel iets zal herkennen en waardoor iedere kijker wel iets zal voelen. De kunst van Beniti Cornelis, met zijn veelheid aan tekens, signalen en symbolen wekt bij de kijker vele associaties op. Van de meest banale, tot de meest complexe associaties. Het vormt een verhaal met vele allusies. Beniti Cornelis exposeerde onder andere in België, Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Hong Kong.

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie