Ludwine Pauwels

De schilderijen van Ludwine Pauwels ontstaan meestal vanuit foto’s die zij neemt tijdens wandelingen in de natuur. Zowel haar eigen woonomgeving, het voormalige textieldorp Waarschoot, als verre reizen dienen hierbij als inspiratie. Soms zijn haar werken vergezichten. Maar meestal gaat het om een kleine, persoonlijke plek. Iets op die plek wat haar heeft geraakt. Het gaat haar niet om zomaar een ‘leuk plaatje’; meestal is het omgekeerd en wordt haar aandacht net getrokken door iets wat niet oké is. Iets is gebroken, omgevallen, uit zijn evenwicht, dood, kapot, ontroerend, bizar… Het is een plek in een landschap die voor haar aanvoelt alsof ze alleen in een kamer is. Daar zijn dingen die haar omringen. In het schilderij laat ze zien welke indruk ze op haar maken.

De basis van veel van Pauwels schilderijen liggen in de foto’s die zij maakt. In de verzameling van duizenden foto’s die zij door de jaren heen heeft opgebouwd, is er speciale aandacht voor compositie en sfeer. Er is altijd wel één foto die haar triggert om te schilderen. Via het beeld herinnert ze zich de plek en het gevoel dat ze erbij had. Het beeld wordt vervolgens al schilderend geïnterpreteerd. Het werk is ook wel ‘unheimlich’ te noemen.

Pauwels zegt zelf het volgende over haar werk: “Ik houd een thema aan tot wanneer ik het helemaal binnenste buiten heb gedraaid, dan pas kan ik het loslaten. Tijdens het werken ben ik het meest tevreden wanneer het schilderen een spel wordt. Wanneer ik er helemaal in opga met muziek in de oren en de tijd vergeet. Dan 'gebeuren' er dingen die niet op voorhand zijn bedacht alhoewel ik heel bewust ben en in opperste concentratie: helemaal in de flow! Wat het schilderij voor mij betekent kan en mag anders zijn dan wat jij erin ziet. Het gaat er enkel om dat het mensen raakt! De werken die ik heb doorgestuurd zijn geschilderd met acrylverf op Steinbach-papier. De verf is behoorlijk verdund, er worden lagen over elkaar gelegd, je kan vaak de onderliggende laag nog zien, zoals bij aquarel. Jarenlang heb ik enkel aquarellen gemaakt en dat laat zich merken. Geel en blauw zijn vaak terugkerende kleuren in mijn werk.”

De grootste
kunstcollectie
van Nederland

Onze grote en afwisselende kunstcollectie bestaat uit meer dan 25.000 originele werken.

Bekijk de gehele collectie