Marjan Smit

Publication date: 1-7-2014 11:42:56
Artist2332
ReferencesFolder 
ReferenceImage/CmsData/Beeldmateriaal/Referenties/Kunstenaars/Marjan-Smit.jpg
Body

Wat wilde je vroeger worden en hoe ben je uiteindelijk in de kunst terecht gekomen?

Vroeger wilde ik brandweervrouw worden, later was archeologie mijn grote passie. Ik ben altijd veel met geschiedenis bezig geweest en met het vergankelijke van dingen. Na de middelbare school ging ik Rechten studeren, wat ik toch niet zo heel leuk vond. Na een jaar ben ik naar de Academie in Utrecht gegaan. Ik kwam bij grafische vormgeving terecht. In het 3e jaar hebben we met een groep van 10 studenten zelf een grafiekafdeling opgericht. Het feit dat mijn moeder (Gerda Smit) al in de grafiek zat, heeft eigenlijk geen invloed gehad op mijn keuze. Mijn moeder en ik prikkelden elkaar wel. Mijn hart ligt ook echt bij de droge naald techniek. Mijn broer en zus zijn ook in de kunst terecht gekomen en mijn vader is timmerman, dus eigenlijk ook een kunstenaar!

Welke tip had je graag aan het begin van je loopbaan willen krijgen?

Naast praktische tips, over hoe je als kunstenaar je centen moet verdienen en galeries moet benaderen, had mijn echtenoot eigenlijk een veel betere “ trouw met een man die meteen ook je werkplaats assistent.” Een gouden tip!

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik altijd zelf mijn broek heb opgehouden en nooit subsidies of uitkeringen heb hoeven aanvragen. Ik heb mijn eigen bedrijfje altijd op gang weten te houden. Ik heb ook 26 jaar lang, 32 zondagen per jaar, op kunstmarkten gestaan om mensen bekend te maken met mijn werk. Dat hoeft nu gelukkig niet meer.

In hoeverre heeft Kunst.nl bijgedragen aan jouw succes?

De prent voor de BAS Grafiekprijs, die ik op de nacht voor de uiterste inleverdatum heb voltooid en waarmee ik uiteindelijk gewonnen heb, heeft veel goeds gebracht. Ik heb o.a. twee oplages mogen maken voor Kunst.nl. Grafiek is helaas een beetje een onderschoven kindje geworden in Nederland, dus het is heel belangrijk om dat te blijven stimuleren met deze prijs.

Wie is je favoriet kunstenaar of wat is je belangrijkst inspiratiebron?

Ik vind het werk van mijn moeder Gerda Smit heel erg mooi. Eenvoudig, met prachtige lijnen. Ook houd ik van de schilderijen van Tàpies en van de vroege etsen van Anton Heyboer uit de jaren ’60. Grote vormen, dikke lijnen, die weergeven dat de tijd er invloed op heeft gehad. Er zit een beweging in!

Wat is kenmerkend voor jouw werk?

Ik vertel met mijn werk over mezelf en over de mensen die om me heen staan. Kunst ontwikkelt zich met de kunstenaar mee, het verandert door de jaren heen. Toch is mijn werk steeds herkenbaar gebleven. Vroeger zeiden mensen nog wel “ik word hier zo somber van”. Nu worden mensen blij van mijn werk. Dat zegt dus ook wel iets over mij.

Is jou een bijzonder moment of een speciale gebeurtenis bijgebleven uit de tijd dat je samenwerkt met Kunst.nl?

Twee keer mogen jureren voor de BAS Grafiekprijs! Heel leuk om te zien wat andere mensen maken. En natuurlijk het winnen van de BAS Grafiekprijs in 2007, heel onverwachts, hartstikke leuk! Ik heb het hele jaar daarna in alle mogelijke papiersoorten, tot het toiletpapier toe, gebruikt!

25 jaar Kunst.nl, is er veel veranderd in de loop der tijd?

Nee, Kunst.nl voelde vanaf het begin al als een warm bad. Jullie zijn heel communicatief en het contact is altijd heel persoonlijk. Het is een leuke club en jullie hebben allemaal hart voor de zaak! Het is allemaal goed geregeld, ook met kunstenaarsvergoedingen. Kunst.nl is betrouwbaar enje voelt je serieus genomen. Niets anders als lovende woorden voor jullie.

Kunst en commercie; echte liefde of een verstandshuwelijk?

Het liefst zou ik al mijn werk persoonlijk aan de mensen verkopen, dan zie je ook meteen hun reacties, maar dit kost te veel tijd en dan kan ik niks meer maken. Daarom ben ik heel blij dat galeriehouders en jullie dat voor mij doen! Het moet wel klikken tussen kunstenaar en galerie, anders werkt het niet. Het moet een beetje aanvoelen als familie.

Over 25 jaar.....

……hoop ik hetzelfde evenwicht te hebben tussen zakelijk succes en persoonlijk geluk als op dit moment.