CatherineVermaut PostWoonkamer
Kunstenaar

Jean Ruiter

Jean Ruiter

Over de kunstenaar

Tijdens zijn vele reizen maakte Ruiter fotowerken die sterk afhankelijk zijn van de plek waar hij verbleef. De structuren van de plek, de religie die hij er aantrof en de omgeving vormden de belangrijkste aanzetten van zijn werk. Hij heeft exotische plekken opgezocht rond de Middellandse Zee, Griekenland en Turkije, in Noord-Amerika en Japan. Dat exotisme was niet zijn uitgangspunt, wel de cultuur die hem in eerste instantie vreemd was en die hij zag als een uitdaging om op te reageren. Ruiter reageerde primair op cultuur. Hij ging uit van wat hij aantrof. Het was juist deze benadering die tot zulke spannende resultaten heeft geleid.

Jean Ruiter was een man met grote visies. In het buitenland, in het bijzonder de Verenigde Staten, genoot hij meer bekendheid en kreeg hij meer erkenning dan in Nederland.

Tot zijn bekendste werken hoort de serie Cathedrals In The Desert. Dit zijn foto's van coulisseachtige bouwsels in de Amerikaanse woestijn. Later gebruikte Ruiter de woestijn als achtergrond voor zijn New American Landscapes, waarin hij goedkope plastic spullen een plek in het landschap gaf.

Jean Ruiter is in 2005 overleden.

Heb je een vraag of wil je langskomen om dit werk in het echt te bekijken?

We helpen je graag! Ga naar onze contactpagina voor meer informatie of bezoek onze expositieruimte. Contact

Werk van Jean Ruiter